2 г. след чумата: Производството на свинско не е възстановено напълно

в Новини

Почти 90% от свинефермите у нас са възстановили дейността си след епидемията от африканска чума през 2019 г. Това съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на свиневъдите в България Полина Хаджистоева.

Тя обаче поясни, че въпреки средствата за обезщетение, които бяха изплатени на стопаните, нивата на производство на свинско месо преди чумата не са възстановени.

Припомняме, през 2019 г. заради африканската чума бяха унищожени хиляди прасета. Това беше тежък удар за целия сектор на свиневъдството у нас – не само малки стопанства, но и индустриални ферми бяха засегнати от чумата.

Свиневъдите получиха европейско и национално подпомагане, с което да подобрят биосигурността и да купят нови животни.

Хаджистоева посочи, че фермите не работят с пълния си капацитет и не е достигнато нивото на производство на свинско месо преди кризата в сектора. Свиневъдите са се надявали, че след поголовното унищожаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

По думи на Хаджистоева вирусът циркулира в природата и има риск отново да се активизира. Част от фермите са близо до гори, което представлява опасност. Преместването им обаче все още не е възможно заради нуждата от огромен финансов ресурс.

Хаджистоева обясни, че е нужно още време, за да се възстановят напълно свинекомплексите в страната.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе