Иван Гешев: Нещата в Перник са трагични! Има престъпление

в България

До края на деня ще стане ясно дали ще има задържани заради водната криза в Перник.

Подробна информация трябва да даде спецпрокуратурата. До утре ще бъдат разпитани над 30 лица.

Главния прокурор Иван Гешев, който дойде в града, е провел среща с кмета Станислав Владимиров, не е имал среща с областния управител.

Той обясни, че на територията и на Перник, и на София се водят досъдебни производства за водната в Перник.

Спецслужбите проверяват какви са причините за водната криза и за непредприетите действия за сухия режим. Нещата са трагични, коментира още Гешев пред журналисти.

„Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен“, отбеляза още Гешев.

Проверява се още дали има източване на язовира в Перник, поясни още Обвинител номер едно.

Държавното обвинение наблюдава и ремонта на язовирната стена, като към момента няма данни за престъпление.

За акцията в МОСВ, която тече в момента, Гешев заяви, че е разпоредена от от него и е за проверка за разрешителни режими за внос на отпадък от Италия.

По информация на Нова телевизия арестувана е и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова, която подаде оставка в началото на водната криза в Перник.

Също така „Фрогнюз“ съобщи, че е задържан Иван Витанов, управител на ВиК Перник, който трябваше да бъде освободен от поста утре, 10 януари. Според Витанов водният цикъл на Перник не се е състоял заради взет кредит от предишния управител на дружеството в размер на 3 млн. лева. Интересното в случая е, че този бивш управител бил инж. Камен Каменов, който бе назначен във вихъра на кризата именно за прокурист на ВиК – Перник.

Припомняме, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината.

Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг – тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

Миналата седмица новият главен прокурор взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар