Акад. Марков: В България няма македонско малцинство, ЕС посяга на Конституцията ни!

в България

В България няма македонско малцинство, но има македонски българи бежанци.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод резолюцията на ЕП, ОМО „Илинден“ и така нареченото македонско малцинство.

„Те бяха прогонени от сръбската и гръцката окупация 1913 г. Нека напомня на ЕС, че всеки трети гражданин на Република България, има бежански корен. Неговите деди са прогонени от Македония, от Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието. Това са български бежанци, и неслучайно са намерили спасение в Свободна България“, изтъкна акад. Марков.

Той посочи, че е давал примери с македоно-одринското опълчение.
„В Скопие имаше конференция 2007 г., докато ген. Михов беше посланик. Къде отиват българите, когато се задава война с Османската империя? Отиват в България. Българите Крагуевац отказват да полагат клетва на сръбския крал. Българите бягат отсреща при австро-унгарците и крещят „македон булгар“, обясни историкът.

Той подчерта, че няма никакво македонско малцинство. „Македонците са едни от най-добрите ни българи. Затова ние не трябва да допускаме тези вътрешнополитически разкази и нашите неприятели да използват случая и да отклоняват темата към някакви си измислени малцинства в България“, допълни още акад. Марков.

От Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България, каза още той.

„ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос“, коментира още историкът. Той призова българите да си вземем поука и да бъдем по-патриотично настроени.

„Прави лошо впечатление евродепутатите, които охулват България, използват вътрешнополитически причини, но търпим външнополитически последици. Дори разбрах, че Радан Кънев гласувал за тази резолюция. Учудващо е. Партиите винаги ще има за какво да се разправят. Крайно време поне в чужбина, когато защитаваме националния интерес, да се обединяваме. За съжаление това не го виждам. Това е един траен порок на българския политически живот“, коментира още историкът.

Ето интервюто на историка акад. Георги Марков пред агенция „Фокус“:

Фокус: Акад. Марков, в резолюция за България ЕП отправя призив към правителството за защитата на свободата на малцинствата и тяхното сдружаване. Под черта се визира решението на Европейския съд по правата на човека по казуса с ОМО „Илинден“. Какво е мнението Ви?

Георги Марков: Повдигна се въпросът срещу правителството на Бойко Борисов и протестните движения по улицата, а се използва, за да се пробутват антибългарски предложения и препоръки.

За ОМО „Илинден“ скоро не съм чул, че съществува. Бяха много нагли през 90-те години. Бях на една конференция в Гоце Делчев през октомври 1998 г. и там скочи един от ОМО „Илинден“ и каза: „Вие българите и ние македонците сме много различни“. Аз попитах защо, а той каза, че македонците са славяни, а българите татари. Това е сръбската теза от 19 век. Българите били татари, а те истински славяни.

По едно време развяваха знамена около паметника на Гоце Делчев. Имаха дейност, дори и вестник издаваха в Благоевград, но бях почти забравил за ОМО „Илинден“ и сега покрай протестите набутаха въпроса на така наречените малцинства в България.

В България няма национални малцинства по Конституцията. ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос. Това нека да ни е за поука, защото от Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България. Нека да е за поука и да бъдем по-патриотично настроени.

Прави лошо впечатление евродепутатите, които охулват България, използват вътрешнополитически причини, но търпим външнополитически последици. Дори разбрах, че Радан Кънев гласувал за тази резолюция. Учудващо е.

Партиите винаги ще има за какво да се разправят. Крайно време поне в чужбина, когато защитаваме националния интерес, да се обединяваме. За съжаление това не го виждам. Това е един траен порок на българския политически живот.

Фокус: Може ли изобщо да се говори за македонско малцинство в България?

Георги Марков: Не, категорично. Има бежанци македонски българи. Те бяха прогонени от сръбската и гръцката окупация 1913 г. Нека напомня на ЕС, че всеки трети гражданин на Република България, има бежански корен. Неговите деди са прогонени от Македония, от Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието. Това са български бежанци, и неслучайно са намерили спасение в Свободна България.

Давал съм примери с македоно-одринското опълчение. В Скопие имаше конференция 2007 г., докато ген. Михов беше посланик. Къде отиват българите, когато се задава се война с Османската империя? Отиват в България. Българите Крагуевац отказват да полагат клетва на сръбския крал. Българите бягат отсреща при австро-унгарците и крещят „македон булгар“.

Няма никакво македонско малцинство. Македонците са едни от най-добрите ни българи. Затова ние не трябва да допускаме тези вътрешнополитически разкази и нашите неприятели да използват случая и да отклоняват темата към някакви си измислени малцинства в България.

Фокус: Нека да припомним как се създава така наречената македонска нация?

Георги Марков: Това е политическа нация. Американската нация е държавна нация. Първо се създава държавата, после нацията. В Македония е политическа нация. Има и решение на Коминтерна от 1934 г. На 2 август 1944 г. се взима решение да има македонска република с македонски език. Започват да правят азбуката, като основното правило е да е далече от българския език. След като българите ъ-каме, са махнали ъ-то. Историята е кражба на чужда история.

Казвал съм и на Екатерина Захариева. Ние не може да сядаме да преговаряме чий е Гоце Делчев. Това е гавра с паметта на нашия национален герой. Той се е самоопределил, като е загинал за българската кауза в Македония. Сега видите ли дайте да се разберем. С кого ще се разбираме? С тези промити мозъци, които много добре знаят.

В Скопие 2007 г. излезе сборник от техния централен архив с османо-турски документи за преследване на чети в Македония. Навсякъде пише български чети. Като видят българско, пишат македонско. Не може. Или да превеждат Талев на майчин език. Това също е гавра. Има си авторско право.

Не може да преговаряме и те да повдигат въпроса за ОМО „Илинден“ в Брюксел. Ако утре Северна Македония се озове в ЕП, искате да се появи кабинка за превод, на която да пише македонски език ли? Там не са 28 кабинки за превод, защото австрийците например говорят немски.

В политиката и дипломацията може да се прави компромис, но с историята не можем да правим компромиси. В историята на българите в Македония са загивали млади хора. На тях им се е живеело, но свободно и то в свободна България.

Нашите евродепутати да престанат да се охулват в Брюксел и то в името на борба за власт в София и на някои протести по улицата. Въпросът е национален. Там искам да ги видя веднъж обединени, но за съжаление това сега не е станало.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар