Акад. Петрунов: Ще се наложи да си слагаме ваксина всяка година, ако този щам мутира твърде много

в България

Появата на новия щам не е изненада. Вирусите мутират непрекъснато.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

„Новият щам има по-голяма инфекциозност и се разпространява по-бързо“, разкри още академикът.

„Репродуктивното число на новия щам е 0,4 – т.е един човек ще зарази 1,4 души, повече отколкото старата мутация. Няма данни този щам да предизвиква по-голяма смъртност“, каза имунологът.

Със сигурност новият щам вече е в България – ще се изненадам, ако не е пристигнал, защото страната ни има тесни транспортни връзки, заяви акад. Петрунов.

„Нямаме основания да се съмняваме в ефективността във ваксината, засега. Трябва да минат месеци, за да може ваксината да даде резултати. Ако този щам мутира твърде много, ще се наложи да си слагаме ваксина всяка година – като при грипа„, каза още той.

В Южна Африка се появява нов щам на COVID-19 – той е различен от този във Великобритания, разкри акад. Петрунов.

Маските категорично за добро предпазно средство. Детайлни проучвания показват, че маските предпазват до 60%. Маската защитава от пръските на хората“, категоричен бе имунологът.

Мутациите показват, че вирусът не е лабораторно направен, а е естествен. Тежката пандемия трябва да е урок – предстоят ни нови вируси и инфекции, разкри акад. Богдан Петрунов.

Източник: Novini.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.