В тази държава има 3200 вида хляб

в Новини

Германците не просто обичат хляба – те го боготворят! А местните пекари с основание се гордеят със своите традиции, но и непрекъснато създават нови видове хляб. Така да се каже: германската пекарна е в крак с времето.

По повод Световния ден на хляба 16-и октомври германската агенция ДПА гордо съобщава, че в страната се пекат над 3200 вида хляб и хлебни изделия. Всички рецепти са документирани в специалния регистър на Германския институт за хляба, който се намира в град Вайнхайм. В същия град е и седалището на Германската хлебопекарна академия. Регистърът на тестените изделия непрекъснато набъбва, защото в него периодически влизат и новите рецепти на кандидатите за майсторско свидетелство по пекарно дело. Без такова свидетелство в Германия нямаш право да отвориш собствена пекарна.

Хлябовете – модни и традиционни

Последният крясък на модата в хлебарството са рецептите за хляб с куркума, с октоподено "мастило", с парченца колбас и ревен, с кайсии и дори с ядливи цветя. А клиентите на германските хлебопекарни с удоволствие опитват необичайните нови сортове, за които даже си има обозначение на смесица от немски и английски: Fancy-Brote. Това название намеква, че въпросните нови видове хляб са забавна измишльотина.

Делът на чистия пшеничен хляб в Германия днес възлиза само на осем процента, ако не броим специалния хляб за препечени филийки. Около 25 на сто от хляба в германската търговска мрежа се пече от смесени видове брашно. На 16 на сто възлиза делът на пълнозърнестия хляб и на различните видове хляб със семки или трици. Пекарните и супермаркетите продават още 12 процента черен и 6 процента ръжен хляб, като делът на ръжения хляб постоянно расте. Останалите над 30 на сто в хлебопекарния сегмент се падат на различни други видове тестени изделия.

Как се справят пекарите в кризата

Пандемията от Ковид-19 за съжаление не подмина и хлебопекарството в Германия. Оборотът спадна, някъде наполовина, а другаде чак до 80 процента. Ето и причините: най-вече покрай рязко намаления брой на хората, които на път за работа си купуват сандвичи или други закуски. Освен това потребителите започнаха много по-масово да купуват хляб в супермаркетите, вместо в хлебарниците. Държавата обаче взе мерки, въведени бяха и различни други инструменти за финансово подпомагане на бранша с цел да се предотврати вълната от фалити.

Според статистиката на браншовата организация на германските пекари, миналата година консумацията на хляб и тестени изделия на средното германско семейство е възлизала на 56,5 килограма. В този отрасъл в страната работят над 10 хиляди предприятия с годишен оборот над 15 милиарда евро. През тази година оборотът явно ще спадне, но в браншовата организация все пак са оптимисти и вярват, че последствията от пандемията няма да са чак катастрофални.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар