Заплаха! Увеличават се атаките на крайнодесни екстремисти

в Свят

Атаките, мотивирани от дясна екстремистка идеология, бележат значителен ръст в Северна Америка, Западна Европа и Океания през последните години, показва годишният Индекс на глобалния тероризъм, предаде ДПА.

Според изследването на Британския институт за икономика и мир (IEP) броят на крайнодесните атаки е нараснал с 250 процента в посочените региони от 2014 г. насам, а броят на жертвите на подобни терористични нападения се е увеличил със 700 процента. Само през 2019 г. те са били 89, предаде БТА.

"С навлизането ни в ново десетилетие виждаме появата на нови заплахи от тероризъм. Възходът на крайнодесните на Запад и влошаването на положението в Сахел са ярък пример за това", каза Стив Килелеа, изпълнителен директор на института.

Атаките на по-малки групи, симпатизиращи на групировката "Ислямска държава" (ИД), се увеличават и в Субсахарска Африка, и в Европа, за което свидетелстват последните терористични атаки във Франция и Австрия, каза експертът.

Броят на жертвите на тероризма по света обаче спадна с почти 60 процента през последните пет години до 13 826 за 2019 г., което е 15-процента по-малко спрямо предишната година, сочи изследването.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Свят

Отидете горе