Извънредно решение ще бъде взето за Брекзит в края на годината

в Свят

Европейският парламент планира да проведе допълнителна пленарна сесия между Коледа и Нова година, за да даде съгласието си за евентуална търговска сделка с Великобритания, която трябва да влезе в сила след края на преходния Брекзит период на 31-ви декември, съобщи в понеделник електронното издание "Политико", предаде БНР.

Срещата най-вероятно ще се състои на 28-и декември и ще даде на членовете на Европейския съюз да "имат последната дума" за преговорите с Лондон. Според източници на "Политико" обаче заседанието ще се проведе, само ако преди това двете страни успеят да постигнат споразумение, което да може да бъде одобрено.

Миналия петък Sky news цитира поверителна информация, според която търговската сделка след Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство е вече договорена на 95%. Според същата информация висшите дипломати от Брюксел са били информирани за състоянието на преговорите от генералния секретар на Европейската комисия Илзе Йохансон, която си сътрудничи тясно с главния европейски преговарящ Мишел Барние.

Твърди се, че Йохансон е потвърдила, че сделката е "финализирана“ в почти всички области и "обхваща почти всички теми", докато от друга страна остават някои проблеми в областите на управлението, рибарството и правилата на конкуренцията, известни като равнопоставеност. Тя обаче е настояла, че няма да има партньорство без постигане на споразумение в тези области. Междувременно британският финансов министър Риши Сунак отбеляза в събота за "истински напредък" в преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз относно техните отношенията след Брекзит.

Говорейки за Sunday Times Сунак изрази надежда, че правителството ще може да се съсредоточи върху икономиката на страната извън рамките на пандемията от коронавирус и върху връщането на публичните финанси на "устойчиво ниво". Канцлерът наскоро заяви, че е "време да продължим напред като държава и да направим това, което е правилно за Обединеното кралство" на фона на неотдавнашните забавяния в преговорите между Лондон и Брюксел.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Свят

Отидете горе