Как да си върнете парите за анулирани полети по време на пандемията?

в Новини

Тъй като пандемията на коронавирус продължава да спира пътуванията в световен мащаб, много пътници установяват, че полетите им са отменени, пише Independent, цитиран от 5gmedia.bg.

При нормални обстоятелства получаването на компенсация би било доста проста задача. Въпреки това, изправени пред почти пълното заземяване на цели флоти, авиокомпаниите се борят да се справят с броя на предявените искове.

Ето всичко, което трябва да знаете, ако се опитвате да си върнете парите от нереализиран полет:

bulpress tv

Какви са правилата за възстановяване на суми за анулирани полети?

Регламентите на ЕС предвиждат, че пътниците имат право на възстановяване на сумата за билет от анулиран полет в рамките на седем дни. Това се отнася за всеки полет между две държави в рамките на Европейския съюз или от ЕС към държава извън ЕС и всеки полет от държава, която не е членка на ЕС, на авиокомпания от ЕС.

Въпреки това, на фона на масовото заземяване на самолети, британските авиокомпании лобират за облекчаване на регулациите, което би означавало, че те биха могли да отложат плащането.

Авиокомпаниите British Airways , easyJet , Jet2, TUI Airways и Virgin Atlantic, поискаха от Министерството за бизнес, енергетика и индустриална стратегия „ваканция за компенсации“, докато пандемията не приключи.

Ако пътникът настоява за пари, а не за алтернативни полети, Airlines UK заяви: „Превозвачите трябва да имат право да отсрочват плащането.“

Засега това предложение не е одобрено, което означава, че пътниците все още имат право на връщане на парите си в рамките на предвидения седемдневен срок.

Как мога да получа възстановяване от Ryanair?

За разлика от някои от своите конкуренти, Ryanair все още предлага лесен онлайн формуляр за попълване, за да получите възстановяване на сумата за анулиран полет : fundclaims.ryanair.com/

Въпреки това, The Independent съобщава за бъг в системата на авиопревозвача, при който пътниците не могат да изпратят формулярите си за искана компенсация.

Как мога да получа възстановяване на средства от British Airways?

Голяма част от флота на British Airways е заземен, а летищните бази в Гетуик и Лондон Сити са затворени напълно.

Въпреки това, за разлика от други превозвачи, BA продължава да лети, като до и от летището в Хийтроу.

За онези, чиито полети са отменени, ВА премахна възможността да могат да подадат прост формуляр с искане за възстановяване на сумата.

Вместо това ще ви препрати до страница, на която можете да заявите онлайн ваучер за кредит, валиден за пътуване в рамките на 12 месеца от първоначалната дата на заминаване.

За да получат възстановяване в брой, клиентите трябва да позвънят на авиокомпанията на телефон 0800 727 800 от Великобритания или +44 (0) 203 250 0145 от чужбина.

BA обаче казва: „Обемът на разговорите в момента е изключително голям поради безпрецедентните обстоятелства, така че моля, имайте предвид, ако ни отнеме известно време, за да ви помогнем с вашата резервация.“

Как мога да получа възстановяване от easyJet?

EasyJet обяви на 30 март, че спира всички търговски полети и заземява всичките си 344 самолета Airbus в цяла Европа.

Преди това, когато easyJet отменяше полет, на пътниците беше изпращана връзка, която ги отвежда до резервацията, и те могат да поискат парите си обратно онлайн за броени моменти. Превозвачът обаче е премахнал тази опция от своя уебсайт в опит да убеди пътниците да вземат ваучери за бъдещи пътувания.

Пътниците с отменени полети все още имат право на възстановяване – но за да получат парите обратно, те трябва да се обадят на авиокомпанията.

Какво става, ако резервирам чрез туристически агент?

Ако сте резервирали полети чрез туристически агент, които вече са отменени, нещата стават малко по-трудни. Няма смисъл да се свързвате директно с авиокомпанията, тъй като договорът ви е с представител на трета страна.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе