Как Китай срази COVID-19 с нула новозаразени 54 дни поред

в Свят

Китай, където пламна най-напред пандемията COVID-19, вече 54 поредни дни не регистрира нито един заразен с коронавирус в страната и държи вируса под контрол, отбелязва „Ас“.

Единствените нови положителни проби, за които съобщават здравните власти, са на пристигащи от чужбина, които този петък бяха общо 21. В този ден не бе регистриран нито един смъртен случай.

Досега Китай, най-многолюдната държава на Земята с 1,3 милиарда жители, има общо 90 757 заразени и 4739 смъртни случая от болестта. Тези цифри го държат много далеч от страните, които са най-засегнати от пандемията, въпреки, че вирусът тръгна именно от Китай, предаде dariknews.bg.

Страната, наложила строги ограничения, които бяха доразвити с използване на технологии, не е засегната от втората вълна на пандемията, за разлика от много други страни.

След затварянето, постановено на 23 януари в Хубей, провинцията, от която вирусът започна да се разпространява, китайското правителство продължи да прилага строги ограничения в столицата Пекин и на други територии на страната. Маските станаха задължителни, ограничено бе движението на хората, затваряха се заведения, училища и др.

В допълнение бяха въведени уникални методи за проследяването на разпространението на заразата, задача, при която използването на технологията е ключово, най-вече чрез функциите за проследяване на приложения на Alibaba и Tencent. Гражданите имаха задължението да показват цветния код, който тези приложения са регистрирали (зелен, жълт или червен), за да имат достъп до обществени места.

Всичко това води до намаляване на случаите, регистрирани през месеците, и така Китай не отчита нито една положителна проба на местен жител от 15 август насам, което позволи на гражданите да се върнат към нормалността в ежедневието отпреди пандемията.

Няколко експерти обаче предупреждават за риска вирусът отново да мине в настъпление с пристигането на студа, затова настояват за повишено внимание.

"Хората в Китай ме питат дали ще има втора вълна на пандемията през зимата“, заяви през септември Чан Уенхог, директор на отделението по инфекциозни болести в болницата „Хуашан“ в Шанхай.

„Сега, когато Европа преминава през втора вълна, неизбежно е да преминем през втора вълна от инфекции“, отбеляза той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар