Когато парите от чужбина секнат

в Новини

След локдауна (затварянето и масовите ограничения), през април и май трансферите от чужбина рязко намаляха, казва в интервю за ДВ говорителката на Световната банка Александра Клопфер Хернандез. Тя отбелязва, че през юни и юли паричните преводи са отбелязали лек ръст, но въпреки това няма никакво място за оптимизъм. "В условията на икономическа криза и висока безработица, особено сред мигрантите, ние предполагаме, че тези плащания ще намаляват още", казва госпожа Хернандез.

По данни на Световната банка, през 2019-а година мигрантите са превели на своите семейства у дома 554 милиарда долара, като 133 милиарда долара идват от хора, работещи в Европа. През тази година общата сума на преводите ще спадне с цели 110 милиарда долара. Това означава, че неволите на онези близо 800 милиона души, които разчитат на парите от чужбина, сериозно ще се задълбочат. Заплашена е дори икономическата стабилност на цели държави в най-бедните части от света. Нека не забравяме, че сумата на паричните преводи от мигранти е по-голяма от тази на чуждестранните инвестиции и помощите за развитие в тези по-бедни части от света.

България е на девето място по парични преводи от Германия

bulpress tv

В Европа най-много пари мигрантите изпращат у дома от шест държави: Германия, Франция, Испания, Великобритания, Русия и Италия. Според германската емисионна банка Бундесбанк, през последните години общата сума, превеждана от тукашните гастарбайтери на семействата им е нараснала от 3,5 на 5,3 милиарда евро. Сред десетте страни, към които се отправят най-много парични преводи от Германия, е и България – на девето място. На първо е Турция, следвана от Полша и Румъния.

Данните за тази година обаче не са достатъчно благонадеждни. Марина Манке от Международната организация по миграцията казва, че засега няма окончателни числа нито за преведените суми, нито за щетите, нанесени от пандемията. Тя обяснява, че в момента се разчита главно на данни от отделни държави и на прогнози. И дава пример с молдовците в чужбина, участвали в едно допитване: половината от тях заявили, че в момента нямат доходи и не пращат пари у дома.

Фирмите за парични преводи печелят доста добре

Фирмите за парични преводи не дават повече информация и препращат към финансовите си отчети. От тях обаче се разбира, че паричните трансфери рязко са намалели. Специалистите по проблемите на миграцията призовават фирмите за парични преводи да намалят таксите си, за да осигурят по-евтини възможности на мигрантите да превеждат пари у дома. В момента тези такси възлизат на 3-7 процента от сумата на превода. Това означава, че през 2019-а година фирмите за парични преводи са спечелили около 38 милиарда евро. В момента тези десетки милиарда остро липсват на бедните хора в най-засегнатите страни. Те не само биха облекчили съдбата им, но биха помогнали и на самите държави за тяхното икономическо развитие и за привличането на повече инвестиции.

С напредването на дигитализацията обаче фирмите за парични преводи попадат под все по-силен натиск да снижават тарифите. Особено в условията на пандемия все по-голямо значение придобиват дигиталните финансови услуги. Освен това в интернет вече може да правят сравнения на таксите, за да се избере най-изгодната фирма. В Германия правителството дори подпомага един сайт за такива сравнения: www.geldtransair.de. Ако се интересувате от тарифите за превод на пари от Германия, можете да направите сверка с информацията в този сайт.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе