Коронавирус в Германия: ваксини още през декември и удължаване на мерките?

в Свят

Очаква се, че до края на годината ще е налице европейското разрешително за ползване на ваксината срещу COVID-19 на германската фирма Biontech и американския фармацевтичен концерн Pfizer. А разрешителното във Великобритания можело да дойде още идните дни, съобщава вестник "Телеграф", позовавайки се на информация от правителствените среди. Британската здравна служба NHS е получила нареждане да се подготви за начало на ваксинациите от 1 декември. Ваксината на Biontech и Pfizer показа ефективност от над 90%. А това означава, че ваксинирането намалява с 90% вероятността от боледуване от COVID-19.

Още преди няколко дни ефективност от 95% огласиха и от друг голям концерн, разработващ ваксина срещу коронавируса – американската Моderna. Същевременно британско-шведският концерн Astrazeneca съобщи, че тяхната ваксина показала 70% ефективност. Възможно е тези дни да се появи и още една готова ваксина – на фирмата IDT Biologika от германския град Десау.

Германия вече се подготвя за имунизациите

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази оптимизма си, че още до края на тази година в Европа ще има разрешително за ползване на поне една от ваксините. "И тогава можем веднага да започнем с имунизациите", каза той. Министърът е помолил всички федерални провинции в Германия да изградят съответни центрове за ваксиниране най-късно до средата на декември. Той смята, че подготовката е вече напреднала и този срок може да бъде спазен.

Шпан изрази и оптимизъм, че всички групи от населението биха могли да бъдат ваксинирани още преди края на 2021 година. При това за съхранението на някои от подготвяните ваксини не са нужни много ниски минусови температури, което означава, че те ще могат да бъдат поставяни и във всеки лекарски кабинет. "И тогава целият процес може да протече много бързо. Не забравяйте, че ваксинирането на до 20 милиона души срещу сезонния грип в Германия всяка година се извършва само в рамките на няколко седмици", каза Шпан.

"Когато успеем да ваксинираме голям процент от хората в рисковите групи от населението, ще можем стъпка по стъпка да отпускаме ограниченията", каза той. Министърът съобщи, че по линия на Еврокомисията или чрез двустранни договори германското правителство си е осигурило над 300 милиона дози ваксина, поради което страната ще е в състояние да дава назаем и на други страни.

Смъртните случаи нарастват

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи, че за последните 24 часа в Германия са регистрирани 10 864 нови инфекции – почти толкова, колкото и миналия понеделник. В петък обаче бе достигнат рекорден брой нови инфекции – общо 23 648. Тъй като през уикенда не всички лаборатории работят, обикновено в понеделник броят на регистрираните нови случаи е по-нисък.

Германските власти се надяват броят на новите зарази постепенно да започне да спада, тъй като вече отминаха три седмици от налагането на частичния локдаун. Забелязва се обаче една тревожна тенденция: смъртните случаи на заболели с коронавирус продължава да расте – в рамките на последните 24 часа са починали 90 души. Общият брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19, достигна 14 112.

В сряда канцлерката Ангела Меркел ще обсъди с министър-председателите на отделните германски провинции по-нататъшните действия в борбата срещу вируса и евентуално удължаване на частичния локдаун и през декември или дори затягане на мерките. Според баварския министър-председател Маркус Зьодер няма изгледи за бърза отмяна на ограниченията. "Болниците се препълниха, смъртните случаи нарастват", аргументира Зьодер. В сряда ще се обсъжда и положението с училищата, някои от които междувременно се превърнаха в огнища на нови инфекции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Свят

Отидете горе