Милиони се раздават неефективно за сектор „Плодове и зеленчуци“

в Новини

Въпреки милионите левове подпомагане, производството на плодове и зеленчуци у нас продължава да бъде неконкурентно и крайно недостатъчно за задоволяване на потребностите в страната. Това сочи сравнителен анализ на неправителствената организация "ИнтелиАгро" за средствата по обвързаната подкрепа у нас през последните два програмни периода.

При средна ставка в ЕС от 251 евро на хектар , българските градинари са получавали двойно повече – 541 евро.

От данните в анализа става ясно, че страната ни държи едно от първите места по размер на субсидирането в сектор "Плодове и зеленчуци", но въпреки това той продължава да стои в графата "чувствителен".

bulpress tv

Производството на плодове и зеленчуци в България не успява да задоволи вътрешното търсене при 16 от 19 изследвани култури през настоящия програмен период.

При някои култури като пипер, зеле, праскови, ябълки изобщо не се наблюдава увеличение на производството между двата програмни периода, което е озадачаващо предвид факта, че през първия период обвързано подпомагане не е предлагано, а през периода 2014 – 2020 г. за сектор "Плодове и зеленчуци" се отделят по около 40 милиона евро на година допълнително, обвързано с производството подпомагане.

Експертите от "ИнтелиАгро" препоръчват субсидирането да е обвързано с доказана ефективност. Да не се подпомагат с публични средства насаждения, които се разполагат в неподходящи за отглеждането им райони, а инвестициите в напояване и противоградова защита в застрашени райони, да са задължителни при субсидиране.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе