Монети и история на Кизик

в България/История

стефан пройнов кизим монети


Кизик е бил древен град Мизия в Анадола в сегашната провинция Балъкесир в Турция. Той е бил разположен на бреговата страна на настоящия полуостров Капидаг наричан Арктонес, Томболо, за което се твърди, че първоначално е бил остров в Мраморно море, само за да бъде свързан с континента в исторически времена или чрез изкуствени средства, или земетресение.

Мястото на Cyzicus, разположено на пътищата Erdek и Bandırma, е защитено от Министерството на културата на Турция. Градът е основан от тракийско население, пеласги от Тесалия, според традицията при идването на аргонавтите; по-късно той получава много колонии от Милет, уж през 756 г. пр. н. е., но значението му започва в края на Пелопонеската война, когато конфликтът се съсредоточава върху морските пътища, свързващи Гърция с Черно море.

По това време градовете Атина и Милет намаляват по значение, докато Кизик започва да просперира. Командирът на атинския флот Алкивиад побеждава спартанския флот при голяма военноморска ангажиция край Кизик, известна като битката при Кизик през 410 г. пр. Н. Е. Известният древен философ Евдокс от Книд създава училище в Кизик и заминава със своите ученици в Атина, посещавайки Платон. По-късно той се завръща при Кизик и умира през 355 г. пр.н.е. Ерата на олимпиадите в Кизик се отчита от 135 или 139 година. Благодарение на благоприятното си положение той бързо придобива търговско значение и златните статери на Кизик се превръщат в основна валута в древния свят.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, твърди, че електроновите статери на Кизик се заменят от монетите на Филип Македонски. Неговата уникална и характерна монета, cyzicenus, струваше 28 драхми. И след това се налага монетосеченето познато на нас.

Статери, драхми и тетрадрахми. По същото време много градове държави са имали собствено монетосечене такива морски градове като Месамбрия и Аполония по нашите земи са търгували с Кизик. Стефан Пройнов твърди, че такива скъпи монети на Кизик са откривани в Несебър, но има много откривани по северното ни черноморие около Тиризис – Калиакра, което доказва, че през 6-7 век преди новата ера тракийските и скитските племена са имали активна търговия с идващите търговци от Мраморно море. Стефан Пройнов твърди, че търговците са навлизали през делтата на Дунав и са достигали до така наречените дунавски Келтски племена където е имало стоков излишък, но са имали паричен недостиг и започват собствено монетосечене така наречените варварски подражания, но от епохата на Филип Македонски не и от епохата на Кизик, което доказва, че дотогава са имали основно стоков обмен като се изключат находките на Таланти по северното черноморие.

Стефан Пройнов: Монетите на Кизик си остават едни от скъпите на нумизматични номинали. Макар да са доста разнообразни те си остават с нестихващ нумизматичен и колекционерски интерес. Електронните статери на Кизик са около 21 карата и основно златото е смесвано със сребро съотношение 1:10 затова и каратът им е малко по-нисък. По-късно монетите на Филип и Александър не само заради по-добрата си честота стават по-предпочитани и изместват статерите на Кизик. Някой основните пътища са по суша и влиянието на Кизик все повече започва да намалява.

По време на Пелопонеската война (431–404 г. пр. Н. Е.) Кизик е подчинен на атиняни и лакедемонци последователно. В морската битка при Кизик през 410 г. по време на Пелопонеската война атински флот разбива и напълно унищожава спартански флот. По време на мира в Анталцид (387 г. пр. Н. Е.), Подобно на другите гръцки градове в Азия, той е предаден на Персия. По-късно Александър Велики го завзема от персите през 334 г. пр. Н. Е. И по-късно се твърди, че е отговорен за сухопътния мост, свързващ острова с континента. Историята на града през елинистическите времена е тясно свързана с тази на Аталидите от Пергамон, с чието изчезване той е влязъл в преки отношения с Рим. Кизик е държан за римляните срещу понтския цар Митридат VI, който го обсажда с 300 000 мъже през 74 г. пр. Н. Е., Но той му устоява категорично и обсадата е вдигната от Лукул: лоялността на града е възнаградена от разширение на територия и други привилегии. Римляните го подкрепят и признават общинската му независимост. Кизик бил водещият град в Северна Мизия чак до Троада. Кизик е бил град Мизия. При Тиберий той е включен в Римската империя, но остава столица на Мизия (впоследствие Хелеспонт) и се превръща в един от големите градове на древния свят.

Кизик е заловен временно от арабите, водени от Муавия I през 675 г. сл. Хр. Изглежда, че е бил разрушен от поредица земетресения, започнали през 443 г., последното през 1063. Въпреки, че населението му е прехвърлено в Артаке преди 13-ти век, когато полуостровът е била заета от кръстоносците, през 1324 г. митрополитът на Кизик е един от трите седалища в Анадола, който е успял да допринесе временна годишна субсидия на Константинополската патриаршия.

След завладяването му от османците тя преживява тежки времена. От момент между 1370 и 1372 до 1387 г. митрополитът беше празен; Сперос Врионис предполага, че това се дължи на финансови затруднения. По-късно през 14 век на митрополит Кизик са дадени престолите на Халкидон и някои патриархални владения във Витиния и Хелеспонт. През османската епоха той е бил част от каза на Ердек в провинция Бруса.

Стефан Пройнов: За направата на тази публикация е използван информация и от wikitechpro.

Надяваме сме, че сме Ви били полезни!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар