Нови концесии за плажове

в Новини

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морските плажове „Шкорпиловци – централен“ в община Долни Чифлик, област Варна и „Делфин“, община Несебър, област Бургас. Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за морския плаж „Шкорпиловци – централен“ е 24 923,99 лева без ДДС, а за „Делфин“ – 26 071,25 лева без ДДС. Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове – обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата плажа ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК – осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.

Определен е концесионер на морски плаж „Равда – Олимпийски надежди“, община Несебър, област Бургас. След проведена открита процедура, Министерският съвет упълномощава Министъра на туризма да сключи договор за концесия с „Джедар“ ЕООД, в едномесечен срок от влизане в сила на решението на Министерския съвет за определяне на концесионер на морския плаж.

Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 2,70 на сто. Размерът на годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 42 601,85 лв. без ДДС.

Концесионният договор за добив на строителни материали – трахити и трахитови туфи, от находище „Каята” ще бъде прекратен по взаимно съгласие на страните. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, одобрявайки искането на концесионера. Находище „Каята” се намира на територията на община Камено, област Бургас. През декември 2010 г. за него е сключен концесионен договор с „Трансстрой холдинг" АД, гр. Бургас. През 2013 г. с решение на Министерския съвет правата и задълженията по предоставената концесия са прехвърлени на „Хидроминерал" ООД, гр. София. През 2019 г. фирмата на концесионера е преименувана от „Хидроминерал" ООД на „Ейч Би Минералс" ООД. Концесионерът мотивира искането си за прекратяване на концесионния договор с невъзможността да осъществява добивна дейност. Причината за това е отменено по съдебен ред положително решение по оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар