По време на коронавируса: България с най-ниския брой починали за последните 4 г.

в България

За първите четири месеца на тази година броят на смъртните случаи е най-нисък в сравнение със същите периоди на предходните три години.

Това сочи справка, предоставена от Националния статистически институт /НСИ/ на Министерството на здравеопазването /МЗ/, която беше представена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол.

„Министерство на здравеопазването не събира и не обработва данни за смъртността в България и може да изрази становище само въз основа на официални статистически данни“, каза министър Ананиев.

Съгласно нормативната уредба, органите на статистиката са държавни органи или техни структурни звена, които разработват, произвеждат и разпространяват статистическа информация под методическото ръководство на Националния статистически институт и при изпълнение на Националната статистическа програма, която се разработва в съответствие с Глава трета от Закона за статистиката и се приема с Решение на Министерския съвет.

Предоставените за 2020 г. данни са предварителни. От НСИ са уточнили, че има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт, поради което броят на смъртните случаи за тази година ще се променя при всяко следващо генериране на справката, подадена по седмици.

Смъртност в периода януари-април през последните 4 години по данни от НСИ:

2017 г. – 40 825 души
2018 г. – 38 603 души
2019 г. – 39 529 души
2020 г. – 37 808 души

Информация за смъртност по причини към момента не е предоставена на Министерство на здравеопазването, но първите през по-голямата част от първите четири месеца от годината животът у нас беше подвластен на защитните мерки срещу коронавируса, които доведоха и до намаляване на заболелите от друг сезонен убиец – грипа.

Източник: dir.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар