Проф. Асен Балтов алармира: „Пирогов“ е на ръба! Апелирам за затягане на мерките

в България

Виждате, че вече нямаме клъстърно разпространение, а дифузно разпространение на вируса.

Смятам, че тези мерки, които се смятат за много тежки, са много слаби.

Апелирам за затягане на мерките, защото иначе няма да можем да обслужваме никого.

Това заяви в ефира на БТВ директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. Той потвърди, че ситуацията в болницата е тежка. И докладва, че има много висок брой заразени медици и помощен персонал.

„За съжаление изобщо не е добра обстановката. Общият брой на заразени медици е 61. Има и 61 пациенти, заразени в средата. Обстановката изобщо не е много приятна и мисля, че вече е критична“, каза той.

“Медиците на първа линия веднага се връщат на работа без да чакат да минава карантина. Ако нещата продължават така, ще се стигне дотам, че медиците ни ще трябва да се върщат веднага на работа, нищо че до вчера са били с положителен тест. Нещата са близки до критични”, посочи още Балтов с видимо разтревожен вид.

Балтов обясни, че не става въпрос за това, че медиците не са опазени, но „Пирогов“ лекува и други пациенти извън COVID-19, които не винаги още при приема са доказано носители на вируса, а в болницата развиват симптомите.

„В „Пирогов“ вратите са отворени за всички, ние не може да контролираме кой идва“, каза той.

Проф. Балтов потвърди, че започва спешна реорганизация на работата в болницата. Ще има един коридор за пациенти, лекувани за основните заболявания и за това, че са заразени с COVID. Ще има и един етаж само за заразените медици и друг персонал на „Пирогов“.

„Това няма нищо общо с другите пациенти – 79 в отделението за COVID“, посочи още Балтов.

„Преразпределяме силите в Пирогов и ще се обърнем в апел към младите колеги“, добави още директорът на спешната болница.

По отношение на оставката на шефа на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев проф. Асен Балтов коментира:

„Човекът си вършеше много добре работата и тази оставка е малко пресилена“.

Директорът на „Пирогов“ отказа да коментира решението на СРЗИ да отпадне карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев, но потвърди тезата си от вчера, че е задължителна 10-дневната карантина за установен контакт с ковид-заразен.

„Апелирам за затягане на мерките, иначе ще стане така, че болниците няма да могат да работят с никакви пациенти“, настоя д-р Балтов.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар