Путин: Интересите на Русия не подлежат на преговори

в Свят

Путин: Интересите на Русия не подлежат на преговори Руският президент Владимир Путин настоя днес, че интересите и сигурността на страната му не подлежат на преговори, като изтъкна големите й военни възможности, но заяви, че е разположен да се търсят „дипломатически решения“ в кризата около Украйна.

Tова предаде Франс прес.

„Страната ни винаги е отворена за директен и честен диалог, за търсене на дипломатически развръзки за най-сложните проблеми“, каза Путин в излъчено по телевизиите слово по случай отбелязвания днес в Русия Ден на защитника на отечеството.

Но „интересите на Руската федерация и сигурността на гражданите й са безусловни за нас“, добави той. Путин иска от Запада гаранции, по-специално обещание Украйна никога да не стане член на НАТО и алиансът да спре засилването си край границите на Русия, припомня АФП.

Посочвайки като заплаха за Русия „разклащането на системата за контрол над въоръженията“ и „военната активност на НАТО“, руският президент отново заяви, че тревогите на страната му „остават без отговор“.

Той обеща Москва да продължи да развива способностите на своята армия и флот, „напредналите дигитални технологии“ и изкуствения интелект, също и т. нар. хиперзвукови оръжия.

През последните години Русия разви хиперзвукови ракети, които представя за „непобедими“ – способни да преодоляват всички съществуващи противоракетни щитове. Федерацията редовно е обвинявана също, че провежда мащабни кибератаки и дезинформационни кампании срещу своите противници.

Киев и Западът от седмици обвиняват Москва, че подготвя нахлуване в Украйна. В понеделник Русия призна за независими страни две сепаратистки територии в източните региони на съседната държава. Остават опасенията, че може да последва военна ескалация в близост до границите на ЕС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар