Разработиха първия генетичен тест за коронавируса

в Свят

Авторитетната бразилска клиника "Алберт Айнщайн" е разработила първия в света генетичен тест за откриване на новия коронавирус, предаде ТАСС. Агенцията цитира публикация на информационния портал G-1, съобщи БТА.

Според него високоточният тест е бил патентован на територията на САЩ в международната патентна система на Световната организация за интелектуална собственост. Той ще бъде достъпен за диагностика на инфекцията от началото на месец юни.

В основата на разработката на бразилските учени е използвано секвениране от ново поколение. При него се анализират неголеми фрагменти ДНК за определяне на заболяването. За да бъде разпознат SARS-CoV-2, изследователите са адаптирали този метод за работа с РНК, присъстваща във вирусите от различен тип. Тестът притежава 100-процентова точност и изключва възможността за получаване на неверни резултати.

Неговата ефективност е съпоставима със PCR-тестовете, които понастоящем се използват за откриване на Covid-19. Това е първият генетичен тест, който може да бъде използван за масова диагностика, тъй като с него могат да бъдат изследвани 1 536 образци – 16 пъти повече, в сравнение с PCR тестовете.

В качеството на биоматериал може да се използва слюнка или носоглътъчен секрет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар