Стефан Пройнов: Затишие преди буря на нумизматичният пазар

в България/История

Стефан Пройнов: Затишие преди буря на нумизматичният


Стефан Пройнов: Насищане на нумизматичният пазар или затишие пред буря Стефан Пройнов: Прави впечатление, че почти всичко можете да си закупите в света на нумизматиката в момента.
Естествено на каква цена е въпросът. Монетите от 2лв. от 1916г. на цени от 35 000лв. вече изчезнаха, а сега се предлагат такива на цени от 55 000лв. и 60 000лв. естествено говорим само за грейдвани монети.

1лв. от 1916г. се намират на цени от 6500лв. и 10 000 лв. 50ст. варират от 1300 – 1900лв според качеството си.

10лв. от 1914г. все още могат да се намерят на цени от 700лв. 3800лв и за 7500лв. Монети от 5лв. от 1894г. все още се намират за 800-1000лв.

Говори се и за Фердинанд I златен 100 лева от 1894г. на цена от 75 000лв. качество AU55.
Последната официално продадена монета с по-висок грейд на Фердинанд I златен 100 лева 1894-KB MS61 NGC, … бе продадена януари месец 2015г.

В момента България Фердинанд I златен 20 лева 1894 -KB MS64 NGC, … се предлага за 11 000 долара, но колекционерите и нумизматите знаят, че такива златни номинали от 10лв. и 20лв. все още се намират по-лесно на доста по-ниски цени.
Политическата смяна в страната доведе и до смяна в управлението на БНБ това също повлия на нумизматичният пазар.
Според непотвърдени слухове има доста редки монети, който се дадоха за сертифициране и получават възможно най-високият грейд, защото са нециркулирали и тази информация създаде слухове, че такива монети могат да се появят само от наличните от трезора на БНБ. Това доста смути търговците, защото на колекционерският пазар те няма как да извадят по-добри монети от тези. Колекционерите също са чули за тези слухове и сега изчакват големите грейдове да се появят, но ако е вярно на каква цена е въпросът.

Стефан Пройнов: Макар и да сме предупредили, че непосредствено преди зимата ще се появят много грейдвани редки и качествени монети и някой колекционери да изчакват на пазара не е изключено да се появят инвеститори и всичко да бъде изкупено.

Стефан Пройнов: Да не забравяме, че най-скъпата монета в света бе платена именно от човек, който никога не се е занимавал с нумизматика. Това, че има добро предлагане на редки и скъпи монети може да се промени след намесата на инвеститори. Ръстът в нумизматиката ще продължи да нараства и при инвестиционен интерес това само ще влуди пазара и цените ще скочат още и още.

Стефан Пройнов: Привидното добро предлагане и успокояване на пазара е затишие преди буря.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от България

Отидете горе