Стефан Пройнов: Кой е Пейрой?

в България/История

Стефан Пройнов: Кой е Пейрой?


Казвам се Стефан Пройнов и съм експерт на антично и древно изкуство и искам да ви запозная с една монета, която ми бе предоставена за анализ. Това е фалшификат, но е майсторски изработена матрицата, с която е пресовано бронзово ядро.

Интересното е на кого трябва да бъде тази монета? Установих, че тя е на Пейрой! Той попада в квалификация Митични владетели след края на официално датираните тракийски царе има период, в който се появяват така наречените мистични владетели жреци, които са управлявали нашите земи.

Пейрой е описан като приятел и съюзник на Акмант. Омир описва трима герои в античната трагедия Илиада:

1.Акамант, син на Евсор, представител на Енос. Заедно със своя другар Пейрой, син на Имбрас, предвожда голям отряд от тракийски воини по време на Троянската война. Убит е от Аякс Теламонид.

2.Акамант, син на Антенор, сражаващ се на страната на Троя.

3.Акамант, син на Тезей, е споменат от Вергилий като един от гърците, скрити в Троянския кон. Името на Пейрой, изплува свързано с първият. Според таблицата за датиране обаче Пейрой, е в доста късен период след Илиада. Това задава въпросът кой е Пейрой?

Стефан Пройнов: Този фалшификат според мен създава две хипотези ако монетата  се отнася за така нареченият мистичен период, но в него период монетите наподобяват монети на реметалк и маронея и приличат повече на римски – по-големи са и имат излъчване на римски колониални монети, а тази е в елинистичен стил.

Може и монетата да бъде експериментална, която изследвам и матрицата да е предназначена за златна такава – статер стилът, размерът, еленистичната иконография и гръцкият надпис и всички белези подсказват, че това е за ранният период и ако някъде назад в годините има отсечена такава златна монета и иконографията и съвпада то тя е фалшификат.

И ако пробните монети в съвременната нумизматика са по-редки от останалите и струват многото пробните монети във фалшификаторството носят друга полезна информация. Един малко познат тракийски владетел, който е участвал в троянската война заедно с такива като Резос.

Малко се говори за най-многобройният народ в тази епоха – Траките и за тяхната роля в световната история. Аз съм експерт на антични и древни монети и предмети, а не историк. Тук призовавам, който знае повече за тази митична фигура на Пейрой, да се изкаже!

Имали и други Траки който са се били на страната на Троя?

Източник:fakeart.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар