Съдят полицай, застрелял 2-годишно кюрдско дете

в Свят

Белгийският подход към контрола над нелегалната миграция ще бъде във фокуса на вниманието в понеделник, когато полицай ще бъде изправен пред съда за смъртта на 2-годишно кюрдско дете, предаде AFP.

Мауда е фатално простреляна през май 2018 г., когато полицаят открива огън по микробус, шофиран в страната от трафиканти, които превозват мигранти към Великобритания. Служителят на реда заявява, че е възнамерявал да простреля гума, за да спре превозното средство по време на гонка с висока скорост, но неговата кола кривнала и куршумът се отклонил, предаде БНР.

Трагедията предизвика скандал в Белгия, а за правозащитниците се превърна в символ на опасността от криминализиране на нелегалната миграция. Полицаят е около 40-годишен баща на две деца с 8-годишен стаж в правоохранителните органи, името му не се съобщава. Той е изправен пред обвинение в непредумишлено убийство и ще се изправи пред съда в Монс заедно с двама иракски кюрди – шофьорът на микробуса и предполагаемият трафикант.

Полицаят не отрича, че е стрелял, за да спре превозното средство, но твърди, че не е знаел, че в него е имало мигранти. Родителите на Мауда, които са напуснали Ирак през 2015 г. и са възнамерявали да стигнат до Великобритания, са се установили в Белгия след смъртта ѝ, получавайки разрешение по хуманитарни причини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар