С 30% се е свил бизнесът в Русе

в Новини

С 30% се е свило производството и работната ръка на бизнеса в Русе от началото на пандемията. Заради намалената покупателна способност магазините масово затварят. Част от шивашките фирми се спасяват с ишлеме за чужди компании, но има и цехове, които са затворили врати и разпродали машините си.

Над 150 русенски фирми са обявили ликвидация от началото на COVID кризата, съобщава БНТ.

"Свиването на производство доведе до свиването на работната сила, защото има натрупване в складовете и непродажба на произведени изделия", каза проф. Красимир Ениманев, председател на Стопанската камара в Русе.

В първите месеци на пандемията шивашките фирми в Русе се спасяваха с шиене на маски и защитни облекла, но след това работата им значително намаля.

"Приключихме този епизод. Западът вече се регулира и голяма част от запасите на световния цех за производство Китай почнаха да идват насам", каза проф. Красимир Ениманев.

"Има голям отлив на самите поръчки на клиентите. Те продават малко, съответно и възлагат малко. Доста шивашки фирми намалиха капацитета си, има и фирми, които преустановиха дейност", каза Антоанета Антонова, управител на шивашка фирма.

За да оцелее в този период на криза на бизнеса, трябва се осигурят свободни финансови средства, да се разширят възможностите за комуникация с администрацията по електронен път.

"Бизнесът страда от това нещо, защото нямаме електронно правителство, не можеш да работиш електронно и по-бързо. А бизнесът печели, когато е бърз", каза проф. Ениманев.

"Понеже сме разпръснати и сме малки, е хубаво да бъде приет Законът за браншовите организации, тъй като това според мен ще консолидира силите на различни групи от фирми, за да могат по-лесно да излизат на пазара, за да имат по-добра представеност и пред властите, и пред клиентите си", каза Антоанета Антонова.

Според експерти следващият сектор, който сериозно ще пострада, е образованието – голяма част от частните школи така и не отвориха врати в началото на учебната година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе