Янаки Стоилов: Ако ВСС не отстрани Гешев, обръщам се към новото НС да разгледа въпроса

в България

„Обръщам се към членовете на новоизбрания парламент, ако тази процедура във ВСС не приключи с резултат в съответствие към внесеното от мене предложение (за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев).

Мисля, че самият парламент трябва да се заеме с темата, но не просто да се говорят общи неща за конституционни реформи, а с конкретни действия“, заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в „Лице в лице“.

„Това може а направи Комисията по правни въпроси или временно свикана специална създадена комисия“, смята Стоилов, според когото Народното събрание трябва да поиска изслушване на Гешев и негов доклад по въпроси, които да са свързани с мотивите за искането за неговото отстраняване – системно неизпълнение на служебни задължения и уронване на престижа на съдебната власт.

„Ако се поставят конкретни въпроси със срок, Гешев ще трябва да изготви доклад по тях“, смята Стоилов.

Все пак той се надява, че членовете на ВСС ще покажат самостоятелност и ще отстранят Гешев. В противен случай общественото недоволство ще се насочи към тях, смята Стоилов, който е категоричен, че неговите действия не са намеса, която компрометира независимостта на съдебната власт, тъй като решението няма да е негово, а на ВСС.

Както доказателство за уронването на престижа на съдебната власт, служебният правосъден министър посочи проучвания на общественото мнение, според които прокуратурата се ползва с „едва 12-13% подкрепа, а над 50% искат оставката на главния прокурор“.

Мотивите за искането на предсрочното освобождаване на Гешев са „изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност“, заяви Стоилов и даде като пример „нееднаквото отношение към двамата акционери на една фалирала банка, на единия се търси отговорност, а от другия – не“, „избирателното разпространяване на записи от СРС-та“ и „злоупотребата Бюрото за защита на свидетели в полицейски акции“, което е в противоречие с функциите му.

„По част от данните може да се води дискусия от страна на прокуратурата, но те не могат да бъдат подминати. Има данни за извършени престъпления в информацията на Рашков“, заяви Стоилов, но не поиска да уточни какви са тези престъпления.

Служебният министър е категоричен, че „не е необходимо да уличим Гешев в престъпление, за да го видим дали е пригоден своя пост“, а и разследването на престъпление на Обвинител №1 ще бъде пак водено от прокуратурата.

Предложение за Специализирания съд и прокуратура

Следващата седмица министерството ще представи анализ с предложения как да се реши въпросът със специализираните съд и прокуратура, съобщи министърът.

Според него „трябва да се запазят добрите страни и практики на специализираното правосъдието, без да останат специализираните съд и прокуратура“.

„Единият въпрос е структурен, а другият е функционален. Трябва да се стесни обхвата на разследванията, които изискват специализация и той да се съсредоточи към случаите на корупция“, смята Янаки Стоилов.

По неговите думи „трябва да се освободят магистратите по места от натиск. Трябва ни предвидимост на правосъдието и отговорни хора в съдебната система“.

Вместо Специализиран съд да бъдат създадени специализирани звена към апелативните съдилища, които са достатъчно всеобхватни като дейност, но и същевременно извън „местното влияние“, предлага Стоилов.

Прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и искам да покажа, че в Конституцията има лостове за контрола ѝ, каза служебният правосъден министър.

Източник: бТВ, Гласове

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар