Австрия отхвърли забраната за внос на руски газ

в Свят

Австрия отхвърли забраната за внос на руски газ Виена ще каже категорично „не“ на предложението за забрана на внос на природен газ от Русия,

заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг, като отбеляза, че вече приетите пакети от санкции на ЕС може да изискват изясняване.

„В миналото съм казвал, че трябва да обсъдим това (възможно затягане на санкциите) по подходящ начин, а именно при закрити врата, но да, вече приехме шест мащабни пакета санкции“, каза външният министър пред ORF, докато отговаряше на въпрос дали позицията на Виена се е променила по отношение на възможното засилване на санкциите срещу Русия. Шаленберг добави, че „в случай на по-нататъшни стъпки, предимно в енергийния сектор, по отношение на газа, ще има ясно „не“ от Австрия“.

Австрия, която е силно зависима от руската енергия и източници на около 80% от природния газ от Русия, се противопоставя на плана на ЕС за ограничаване на вноса от Москва.

Федерацията на австрийските индустрии предупреди, че спирането на доставките на руски газ ще бъде „сериозен удар“ за благосъстоянието на австрийския народ, тъй като заплашва около 300 000 работни места.

Според президента на федерацията Георг Книл почти цялата хранително-вкусова промишленост зависи от доставката на синьото гориво. Той заяви през май, че вижда опасност не толкова във факта, че Русия може да спре доставките, а в решението на Европейския съюз да спре вноса на руски газ.

През март ЕС представи план за намаляване на зависимостта от руския газ с две трети преди края на годината. Предложението е част от по-широк план ЕС да стане независим от всички руски изкопаеми горива „много преди 2030 г.“

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар