Аномалия с пенсиите на 177 хиляди българи сред преизчислението

в България

Аномалия с пенсиите на 177 хиляди българи сред преизчислението Половината работещи пенсионери с допълнителен стаж не получават увеличение на пенсията си

Националният осигурителен институт (НОИ) преизчисли служебно пенсиите на 335 932 души поради придобит осигурителен стаж през предходната календарна година. Това не са всички работещи пенсионери, тъй като човек може и сам да подаде заявление за ежегодно преизчисляване, пишат „Сега“ и „Дунав мост“.

От тези близо 336 000 пенсионери с придобит допълнителен стаж обаче 177 096 души са останали без увеличение на изплащаната сума след преизчислението.

За 92 234 възрастни преизчислението не е довело до увеличение в действителния размер на пенсията.

Причините за това са различни, като липсата на увеличение се дължи най-вече на прекалено малкия допълнително зачетен осигурителен стаж, коментират експертите на НОИ.

За други 84 862 пенсионери изплащаната пенсия остава в стария си размер, въпреки че преизчислението увеличава действителния размер на пенсията.

Това са основно хора, получаващи минимална пенсия – 84 674 души, а има и малка група хора, които не могат да получат увеличението си заради тавана на пенсиите – 188 души.

С други думи, при първата категория увеличение има, но сумата отново остава под гарантирания от държавата минимум за съответния вид пенсия.

При втората също има увеличение, но пенсията им вече достига или надхвърля 3400 лв., поради което не може да бъде увеличена.

Експертите на НОИ посочват, че най-голямо увеличение на пенсията си е получил пенсионер, който е придобил 27 години и 10 месеца допълнително осигурителен стаж. В неговия случай пенсията е увеличена със 196 лева.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар