Бай Тошо: Как борихме Американците и печелихме стотици милиони

в Бай Тошо/България

Бай Тошо: Как борихме Американците и печелихме стотици милиони

Бай Тошо: „През 1985 г. в Благоевград е открита и новата цигарена фабрика в ТК „Пирин”, коята е една от най-модерните в света.

На откриването Живков шеговито казва „Не знаех, че освен Монетния двор, може да се направи и друга фабрика за пари!“ След Втората световна война България развива тютюневото стопанство с темпове и мащаби, непознати в световната практика. През 70-те и 80-те години страната ни вече заема 6-о – 8-о място в света по производство на тютюн, нареждайки се след такива многомилионни страни като Китай, САЩ, Бразилия, Индия, Япония и Турция.

В цигареното производство са постигнати още по-внушителни резултати. Ако през 1944 г. България предхожда единствено Албания в цигарената индустрия, то през 80-те години само две страни – Англия и Германия – произвеждат в Европа повече цигари. В продължение на двадесет години страната си оспорва първото място по износ на цигари със САЩ, най-големия дотогава световен износител.

В основата на това развитие са външните пазари и преди всичко огромният съветски пазар. Безспорно най-големите завоевания са в цигареното производство. Предприемат се ускорени мерки за увеличаване на мощностите. Внасят се нови машини към съществуващите шест цигарени фабрики и се създават още три. В Благоевград и Асеновград те са със старо оборудване, но през 1968 г. в Хасково влиза в експлоатация най-новата и най-модерната фабрика. Разработва се гама от нови марки цигари, които бързо се налагат на съветския пазар. От това време са „БТ“, „Родопи“, „Стюардеса“, „Слънце“, „Опал“, „Ту-134“, „Севънс“ и други. През 70-те и 80-те най-популярните марки присъстващи на съветския пазар са „Опал“, „Родопи“ и „Ту 154“ .През 1975 г. “Булгартабак” прави и първите крачки към други пазари. С турския тютюнев монопол е сключена сделка на стойност 30 милиона долара, като 50% от заплащането е с тютюн.

През следващата година, както е договорено, доставката се изпълнява и се сключва ново споразумение. По това време се договаря и доставка на цигари “Багдад” в Ирак. За Иран се изработват три мостри цигари и опаковки под името “Азади” (Свобода). По всички правила на конкуренцията “Булгартабак” се класира на второ място в публичния търг и сключва двугодишен договор за доставка между

2 000 и 18 000 т цигари на стойност до 158 милиона долара. Това е най-крупната дотогава сделка, сключена със страна, извън СИВ.“

От: Веселина Гочева

 

Сега да Ви попитам спомня те ли си каква марка цигари пушехте, цигари от истински тютюн?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар