Безпомощността на правителството е очевидна. План няма. И тепърва хората ще разберат хаоса и ада

в България

ГМР май правилно предположи, че адът идва. Днес на извънредния пореден брифинг всички разбрахме, че извънредното положение приключва на 13 май.

Противоепидемични мерки щяло да има в Закона за здравето.

Дотук – добре. А оттам нататък? Явно ще се отворят ресторанти, клубове, фитнеси, хотели, но ….икономически план и мерки няма никакви седмица преди края на извънредното положение. Няма и анализ на ситуацията и нито намек по какъв начин ще се подпомогнат хората.

Хаосът е пълен. Днес собствениците на заведения, ресторанти и кафенета заявиха, че половинчатото решение да работят само частите на открито и терасите, не ги устройва, защото така ще са на загуба. Някои искат намаляне на ДДС-то за някои услуги. Други искат разсрочване на данъци. От правителството – нито дума! Дали идеята да съберат браншовите организации за съгласуване на икономическите мерки им изглежда много ексцентрична? Или мерките ще бъдат по досегашния маниер на Борисов – който най-много протестира и вика, на него му угажда, без никакъв план как това ще се отрази на цялата икономика. Нито пък се мисли за всички. Трябва да се предвидят икономически мерки не само за едрия бизнес, но и за малкия и среден бизнес, които са най-засегнати от кризата.

Хаосът тепърва предстои. Все още няма яснота колко хора са останали без работа, когато заработи съда, ще се види колко фирми ще заявят несъстоятелност, колко дела за междуфирмена задлъжнялост ще има. И дано да не съм права, но поради намаляващите приходи в бюджета от данъци и осигуровки, държавата ще засили репресивните мерки, свързани с глоби и санкции. Само от глобите за маските се събират едни сериозни суми. Преди четири дни МВР се „похвали” с над 15 000 акта за установяване на административни нарушения – не носене на маска на обществено място. В началото глобите бяха по 5000 лева, след това ги промениха. Да приемем средно 300 лева глоба, за 15 000 глобени това са 4,5 милиона лева само от тези глоби. А има и други глоби, за нарушаване на мерките.

Данъчна амнистия или облекчения не се предвиждат. Разсрочването за месец-два няма никакъв смисъл при положение, че много търговци просто не работиха тези два месеца и ще им трябват поне няколко, за да могат да стигнат до положението преди кризата, ако изобщо успеят да се възстановят. Покупателната способност на хората също ще намалее.

Безпомощността на правителството в тази ситуация, е очевидна. План няма. И тепърва хората ще разберат хаоса и ада, които Борисов предвиждаше. Икономиката е в основата на стабилната държава. В кризата всяка една държава претърпя загуби. Но всяка една държава в Европа предприе редица икономически мерки за защита на гражданите и икономиките си. Нещо, което Борисов не направи. Както видяхме, се подпомогнаха финансово футболни клубове, казина, Българският футболен съюз, частни детски градини и т.н.. Но колко малки семейни фирми получиха помощ, не разбрахме.

Единственото, което направи държавата, е да направи задлъжнялостта на населението още по-голяма. Вместо помощи, много получиха „шанс” за кредити. Които трябва да се връщат.

Икономиката, гл*пако….икономиката! Задавам въпроса: КЪДЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ МЕРКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА?

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар