Борисов категоричен: Ще смажем трафикантите на боклук!

в България

Разбрахме се с колегата Конте буквално да ги смажем виновните за нелегалните отпадъци от Италия.

Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата с италианския министър Джузепе Конте, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Запознах колегата с това, което нашумя в последния месец с отпадъците, които идват от Италия. Това, което се разпоредихме и се разбрахме, е буквално да ги смажем, ако има такива, които да се възползват от правомощията, които имаме в Европа за свободно движение на товари, защото то е много ясно регламентирано как могат да се движат и с какви сертификати“, подчерта Борисов.

„Така че всеки, който се опита да заобиколи закона, на двамата вътрешни министри ще разпоредим. А можем да въоръжим магистратите да направят много бърза операция и в рамките на седмица от двете страни да се разбере имало ли е някакъв проблем. Имам пълната увереност от премиера Конте, че ще помогне максимум да уточним и да накажем виновните, ако такива има“, допълни още премиерът.

„И двата народа се чувстват принадлежащи на ЕС. С Борисов говорихме по много теми. Заявихме общата ни воля да работим по въпросите за миграцията. Убедени сме, че всички страни трябва да дадем най-доброто от себе си по тази тема. Продължаваме да работим усилено и за зелена енергия,“ заяви Джузепе Конте.

Италианският премиер благодари на премиера Борисов за поканата.

„Друга тема, която е важна и за двамата, е за израстването на Европа. Говорихме и за финансовата рамка. Потвърдих на моя приятел Борисов, че Италия поддържа ангажимента по завършване на процесите „Шенген“ и за влизане в еврозоната. Като гледам колко работа е свършило правителството, колко работа е свършил Борисов, България е отправна точка за целия регион. Тя е страна, която осъзнава своите функции в региона. За това обръщаме огромно внимание на всички иницииативи. България е голям съдружник и приятел на Италия, важна ключова фигура“, добави италианският премиер, цитиран от Нова тв.

Според него отношенията с България са прекрасни. Той е убеден, че отношенията между двете страни могат да бъдат още по-здрави.

„Италианските компании биха искали да нарастне тяхното присъствие в България. Искаме да задълбочим тези отношения. Искаме да акцентираме върху обучението, развитието на човешкия капитал и ролята на България като важна линия, която разделя Балканите и Турция. убедени сме, че областта на отбраната също имаме прекрасни отношения“, добави Конте.

„По никакъв начин не трябва да се допускат нелегални превози на отпадъчни вещества. Нашите страни искат да живет в чиста околна среда“, заяви още италианският премиер.

„Принципът за свободно циркулиране на хора и стоки не значи, че трябва да циркулират нелегално. От гледна точка на околната среда и здравето на хората, Италия е в началото на тази битка. Смята, че това ще доведе до скорошни резултати. Трябва да бъде изкоренен всеки стрък на нелегалност“, заяви Джузепе Конте относно вноса на нелегален боклук от Италия у нас.

„Изглежда невъзможно, но след като говорихме днес, стана ясно, че много бързо може да се намери произхода и двете организации. И днес има 100 контейнера на пристанището във Варна. Ако отпадъкът отговаря на законите на двете държави – добре. Ако не отговаря – всеки ще си понесе отговорността. Убеден съм, че ще ги смажем“, категоричен бе Борисов по темата.

„В сферата на енергетиката работим много силно. В сферата на отбраната – ползваме италианска техника. В промишлеността сме на все повече проценти ръст. По темата Берлински процес, Италия е водеща държава в него. Това, че на България и Македония бе дадена възможност да са домакини, означава много. Именно за това действаме много активно за Коридор 8, който свързва Черно море и Истанбул“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Българският министър-председател заяви, че се надява Джузепе Конте да посети римските антични сгради в страната, за да се почувства като у дома си.

Преговаряме с французите и германците да приберат нашите съграждани от Китай, заяви Борисов по темата за епидемията, която тревожи целия свят.

„Надали има човек, който да не е притеснен от този коронавирус. Мога да кажа за българските граждани, които са там, че българският министър е в непрекъснат контакт. Преговаряме с французите и германците – ние имаме няколко човека, само да ги приберат те, за да не пращаме ние самолет“, каза още той.

„Доста е притеснително всичко това, което се случва там. Имаме готовност от Европа да си приберем българските граждани в България. Това, което научавам от новините, е, че непрекъснато в различни държави се появяват заразени хора. Това означава, че тази епидемия ще нарасне лавинообразно в последствие и може би Европейският съюз трябва да отреагира по някакъв начин. Повтарям това няма как нито една държава да го направи сама, ние сме толкова свързани, че просто да има сериозно европейско решение“, допълни още премиерът Борисов.

„Не сме обезпокоени особено относно коронавируса, но сме много бдителни и вниманието ни е насочено изцяло в тази насока“, каза Джузепе Конте.

„Италия е на едно от първите места от страните, които се борят с това и се борят с превенция. Това е смисълът – да се работи превантивно и да се ограничава до максимума разпространението на вируси. Така че вниманието изцяло е отделено на тази тема. Разбира се, не само то моя страна, но и участието на всички министри, моментално сме набелязали мерки, които да бъдат взети за нашите пристанища, за да няма никакви условия за риск“, каза той.

„Всеки момент в реално време сме във връзка. Разбира се, без да имаме намерение да всяваме паника и да даваме някаква аларма, която да е прекомерна, но завишено внимание и активиране на всички възможни сили, за да се ограничи разпространението на този вирус. Не сме обезпокоени особено, но сме много бдителни и вниманието ни е насочено изцяло в тази насока“, подчерта Конте.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар