Вижте къде се намира най-голямото съкровище на сребърни и златни долари в света

в История/Свят

 Вижте къде се намира най-голямото съкровище на сребърни и златни долари в света


Казвам се Стефан Пройнов и искам да ви покажа снимки и факти пред които всяка колекция на долари бледнее. През 2006 г. американската компания Odyssey Marine Exploration започва проекта „Черен лебед“. Под това кодово име започва търсенето на потъналият испански кораб Nuestra Señora de las Mercedes.

След като извършват задълбочена проучване в архивите, представителите на компанията успяват бързо и точно да определят мястото на неговото бедствие, но най-поразителното е друго.

Американски „ловци на съкровища“ успяват да намерят и издигнат на повърхността над 500 хиляди сребърни долара (около половината от общия товар на потопената през 1804 г. фрегата) – 17 тона благороден метал, оценен на 500 милиона долара.

Находката е наистина невероятна, въпреки че отначало компанията отказва да обясни точния произход на съкровището. Още в края на май испанското правителство завежда дело в държавния съд на Флорида с искане от Odyssey Marine Exploration да декларира местоположението на товара. Причината е подозрение, че съкровището е събрано точно от „Nuestra Señora de las Mercedes“. Съдът разпорежда на Odyssey Marine да разкрият произхода на монетите.

Така става известно какво стои зад проекта „Черен лебед“. Съдебните спорове между Испания и Odyssey Marine продължават през следващите пет години и в крайна сметка американците губят. Съдът решава, че съкровището на испанската фрегата трябва да се върне в родината ѝ.

На 24 февруари 2012 г. бронирани камиони транспортират 551 пластмасови контейнера с монети до летището в Тампа, Флорида откъдето два испански военни самолета C130 Hercules ги пренасят до Мадрид.

Стефан Пройнов: Това на практика е най-голямото количество сребърни и златни долари на едно място. След като Odyssey Marine Exploration са открили приблизително половината монети не става ясно къде са другата половина?

В момента тези монети са много търсени на пазара и най-вероятно цената им е в пъти от първоначалната им оценка през 2012 година.

В световен мащаб най-големият нумизматичен интерес е към сребърните и златните долари, но тук конкуренцията в нумизматиката е най-голяма. Само си представете, ако това количество монети излезе на пазара какво ще се случи!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар