Вучич е загрижен за сърбите в Черна гора

в Свят

Президентът на Сърбия Александър Вучич говори по телевизия "Пинк" за "безправното положение на сърбите в Черна гора", които съставляват в тази страна 28% от населението, предаде ТАСС.

Моята роля е да се грижа за сръбското население в Черна гора, заяви Вучич, призовавайки представителите на международната общност да обърнат внимание на това какви права имат 25 процента албанци в Северна Македония, а какви сърбите в Черна гора. По неговите думи е необходим рационален отговор на несъответствието между числеността и обема на правата на сърбите и албанците в тези две страни.

През юли 2018 г. главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, който бе на визита в Черна гора, заяви, че положението на сърбите в тази страна е много тежко, сравнявайки го с периода на османската власт (до 1878 г.) и положението на сърбите в Хърватия по време на фашизма.

ado.vbg.slave(9);

В отговор президентът на Черна гора Мило Джуканович поиска патриарх Ириней да се откаже от своите изявления. Вучич тогава заяви, че иска добри отношения с Черна гора, а също по-добро положение на сърбите в тази страна.

В Черна гора, населението на която е 622 хиляди души, според последното преброяване около 180 хиляди се определят като сърби.

Председателят на Сръбския национален съвет на Черна гора Момчило Вуксанович заяви за ТАСС, че сърбите в Черна гора са подложени на сериозен натиск. Например заради забраната сърби да работят в държавния апарат те често са принудени да скриват своята националност, а сръбските медии в Черна гора са под постоянен натиск заради своите симпатии към Русия, заяви Вуксанович.

Черногорското правителство отрича новият закон да е насочен срещу Сръбската православна църква.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*