В Румъния: Замърсяването ни убива ежедневно

в Свят

"Замърсяването ни убива ежедневно. Броят на заболяванията от рак нараства заради праха и токсичните газове във въздуха на Букурещ", пише в заглавие румънският вестник "Адевърул", като цитира доклад на Националния институт за обществено здраве.

Докладът сочи за пряка връзка между замърсяването в Букурещ и все по-големия брой тежки заболявания: остър инфаркт на миокарда, тежки инфекции на горните дихателни пътища или инсулт. Броят на заболяванията от рак, инфаркти на миокарда и други сърдечно-съдови заболявания е пряко повлиян от излагането на силно замърсяване с прахови частици (РМ10), каквото се наблюдава в Букурещ и други градове на страната, става ясно от доклада. Румънската столица и още девет града трябва да инвестират в намаляване на замърсяването под натиска на ЕС, който заплашва със солени глоби от порядъка на милион евро, пише "Адевърул". Изданието определя замърсяването като "бомба с часовников механизъм" за жителите на румънските градове.

Вестникът пише и за среща в понеделник на министъра на околната среда с представители на местните власти от трите най-замърсени градове в Румъния – Букурещ, Брашов и Яш. Министърът посочи, че 10 градове в Румъния трябва да изготвят планове за превенция за намаляване замърсяването на въздуха. Той допълни, че предстоят дискусии и с останалите – Клуж, Галац, Тимишоара, Бакъу, Браила, Крайова, Мъгуреле.

ado.vbg.slave(9);

"Адевърул" пише още, че за Румъния са предвидени 757,1 милиона евро от фонда Европейски екологичен пакт, който има за цел да помогне на Европа да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Нито една държава членка не е изключена от списъка на Брюксел, като е предвидена помощ от минимум шест евро на глава от населението, отбелязва румънският вестник. Средствата ще бъдат отпуснати, след като всяка страна представи подробни регионални планове за преход към екологични системи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*