Доклад от Брюксел: България първа по ръст на заплатите в ЕС

в България

Доклад от Брюксел: България първа по ръст на заплатите в ЕС Според доклад на ЕК България е първенец по ръст на заплатите.

Предпоследна е Испания, а на опашката е Словения, предаде БНР.

В България заплатите са се увеличили през тази година с 15.4 %, следвана от Унгария с 14.5%. По средата остават Франция и Германия.

Средния ръст в еврозоната е 4.2 на 100, при 4.6 % в целия ЕС.

В Испания през октомври е регистрирана инфлация от 8.8 %, което означава, че тя изпреварва повече от три пъти темпото на увеличение на заплатите.

Според доклада в Испания увеличението на заплатите е 2.6 % като след нея се нарежда Словения с 2.2 на 100.

Докладът на ЕК прогнозира, че през 2023 година цените ще започнат да падат, а възнагражденията да се вдигат, особено на базата на ниското ниво на безработица в еврозоната, въпреки състоянието на икономиката.

За Испания прогнозираният ръст на заплатите е 4.9 % през 2023 година и 2.7 на 100 през 2024-та, когато вече ще надхвърли инфлацията.

На фона на неяснотата кога испанците ще възстановят покупателната си способност от преди пандемията, преговорите между правителството, работодателите и синдикатите за увеличение на работните заплати остават в застой.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар