Държавата дава по 1200 лв. за българи, завършващи престижни университети в чужбина, за да се върнат в България

в България

Помощ по 1200 лева за българи, завършващи престижни университети в чужбина, обеща заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Българи, които работят в чужбина, да бъдат стимулирани да се върнат у нас.

Предвидени са екстри за тях, които могат да достигнат до 1200 лева на месец като помощ за наем или да се осигури детегледачка“, каза водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев, пише Petel.bg

Той изтъкна, че това поражда спорове в социалните мрежи.

„Хората, които работят у нас, а за техните момчета и момичета няма места в детските градини, задават въпроси. Трябва ли да избягат, да поработят 6 месеца в чужбина и да се върнат, за да бъдат подпомагани?“, попита водещият.

„Категорично не. Мярката е насочена към младите хора, които завършват висшето си образование. Голяма част от тях идват и на стаж. В социалното министерство има стажант, който дойде през такава програма“, отговори бургазлийката, пише „Флагман“.бг.

„Целта ни е да подпомогнем тези млади хора в случаите, в които те имат интерес не само да се връщат не само в столицата, но и в малките населени места. Това е причината на самия работодател да предложим подкрепа, която ще е според нуждата на конкретния човек“, добави тя.

Всеки има нужда от 1200 лева, прекъсна я Николаев.

„За няколко месеца можем да предложим подкрепа за наема, като ще бъде съобразено това с отдаваните жилища в съответния град. В Пазарджик например има австрийски инвеститор, който предлага заплати около 900 лева и в този случай единствено може да дадем допълнение към трудовото възнаграждение половин минимална работна заплата“, заяви заместник-министърът.

„За детегледачка ще се плаща 4 месеца, докато семейството се установи в България и запише детето си на детска градина или на ясла“, уточни тя.

„Още през миналата година проведохме проучване сред тези млади хора, които учат в чужбина. Над 60% от тях имат желание да се върнат в България. Няма работодател у нас, който да няма нужда от висококвалифицирани кадри. Дори и в момента около 10 000 са обявените работни места в цялата страна в бюрата по труда, като най-вече се търсят хора, които могат да работят в областта на услугите, икономисти, инженери“, подчерта Русинова.

Затова се опитваме да предложим на българите в чужбина повече информация за работните места в България, добави тя.

На въпроса на водещата Аделина Радева защо тогава управляващите не вдигнат детските надбавки, които са много ниски (б.а. по 35 лева на първо дете месечно) и не са пипани от години, и защо не стимулират майките да си стоят в България, заместник-министърът отговори, че не бива да губим тези млади българи, които искат да се върнат! Основната ни подкрепа обаче е за хората, които са в държавата ни, уверява Русинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*