ЕП гласува: България и Румъния в Шенген от Нова година, но последната дума има друг

в Свят

ЕП гласува: България и Румъния в Шенген от Нова година, но последната дума има друг ЕП прие резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината.

В проекта на текста се уточнява, че проверките по вътрешните граници на двете държави следва да отпаднат от началото на следващата година.

Припомняме ви, че чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз обяви намерението си да постави въпроса, предаде новини.бг.

Европейският парламент призова днес Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа „за“, 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.

ЕП „изразява изумление“ от това, че от 2011 г. Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение, въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия.

Отчита се, че още през 2011 г. двете държави са изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

ЕП настоятелно призовава Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г., като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 година.

Евродепутатите приветстват това, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите, въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки.

Ето как изглеждат границите между страните в Шенгенското пространство, в случая между Германия и Франция:

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар