Жена оглави испанското разузнаване

в Свят

Испанското правителство назначи за първи път жена начело на разузнавателните си служби, предаде АФП.

„Директор на испанския Национален център за разузнаване (НЦР) става досегашната временна директорка на центъра Пас Естебан Лопес“, съобщи в комюнике правителството на премиера Педро Санчес, което си е поставило за цел да насърчава равенството на половете.

Лопес, която е завършила философия, става първата жена в историята на испанската демокрация, която поема тази отговорност, изтъква комюникето.

ado.vbg.slave(9);

НЦР координира работата на около 3500 души, за да улеснява решенията на правителството. Основаната през 2002 г. институция служи също за таен канал за междудържавна комуникация, се казва на интернет сайта ѝ.

Родената през 1958 г. Лопес, специалист по международна политика, поема официално поста на титуляр от генерал Феликс Санс Ролдан, след като от миналата година го заемаше по заместване. Тя е изградила цялата си кариера в разузнаването.

Изборът ѝ се вписва в политиката на встъпилото в длъжност през януари правителство да назначава жени начело на важни държавни позиции.

Жена за първи път оглави миналия месец и испанската Гражданска гвардия – военната полиция.

Санчес, който дойде на власт през юни 2018 г., превърна феминизма в един от стълбовете в дейността на правителството си, съставено от равен брой жени и мъже.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар