Земеделец: От руските оранжерии могат да бъдат закупени 4-5 пъти по-евтини зеленчуци, отколкото от Гърция и Турция

в България

Земеделец: От руските оранжерии могат да бъдат закупени 4-5 пъти по-евтини зеленчуци, отколкото от Гърция и Турция „За мое съжаление и за съжаление на целия български народ, сега ситуацията с плодовете и зеленчуците, които са произведени у нас и се предлагат на нашия пазар, е между 0,5% и 1%.

Даже мисля, че като казвам 1%, смятам че тази информация не е вярна „, това заяви Георги Василев от Асоциация „Български пипер“ пред „Евроком“.

Българските производители на плодове и зеленчуци нямат никакво отношение към цената в магазините към момента, продължи той.

Потреблението на зеленчуци и плодове спадна с около 40-45% заради високите цени, които се формираха на дребно, но всяка крушка си има опашка.

Първата и най-голяма причина за високата цена на плодовете и зеленчуците е влизането на България в Европейския съюз. Ние не бяхме подготвени за влизане в ЕС. Ако ни направят стрес тест на селското стопанство дали сме готови да влезем в ЕС, ние няма да го издържим, заяви Василев.

Не можем да отговорим на изискванията на Европейския съюз, към които се стремим през последните 16 години.

Не отговаряме на изискването да имаме пазарна икономика. В България в момента няма пазарна икономика, защото един най-важните постулати е, че търсенето отговаря на предлагането. Цената, за да е справедлива – тя трябва да мине през борса, категоричен беше представителят на Асоциация „Български пипер“.

Навсякъде в Европейския съюз продуктът не може, забранено е от производителя, да отиде при търговеца или преработвателя. Трябва да мине през борса, за да получи справедлива цена, каза още Василев.

В ЕС има изградени групи производители или т.н. „кооперации“, къде членуват между 37 000 и 57 000 производители, изтъкна той.

На годишна база, произведените у нас зеленчуци, предлагани на пазара са около 15-20%.

Според него от руските оранжерии могат да бъдат закупени 4-5 пъти по-евтини зеленчуци, отколкото от тези в Гърция и Турция.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар