Знаете ли какво е Скилинга

в История

Знаете ли какво е Скилинга


Скилинга в северна Европа, Дания, Норвегия и Швеция
Скилинг е името на парична единица използвана в Швеция, Дания и Норвегия. Монетите са сечени от мед или сребро в зависимост от периода и номинала. Първоначално скилинга е само счетоводен термин използващ се за означение на 12 монети. Едва в последствие този термин се присвоява от реална парична единица. Първите скилинги се изсичат в Дания през 1440г, а от 1510 и в Норвегия. В Англия също взаимстват скилинга но там името се променя в става шилинг.

През 1624г. в Дания и Норвегия ( които по това време са една държава ) се приема ново разделение на местната валута. Тогава е прието 1 далер да се дели на 96 скилинга.

В Швеция склинга е приет за официална валута с кралски указ от 27.Ноември 1776г., като всеки риксдалер (Riksdaler) започва да се дели на 48 скилинга (Skilling) а всеки скилинг на 12 рънстика (Rundstycke). Тази нова система замества старата при която 1 риксдалер е бил равен на 3 далера (Daler) а те са били равни на 96 йоре (Ore).

През 1835г. поради обезценяване на скилинга в Швеция, скилинга се спира а на негово място се появява склинг банко (skilling banco), като курса при който става размяната е 1 скилинг за 2 ½ скилинг банко. През 1855 в Швеция приема десетичната монетна система и скилинга отпада от циркулация заменен от модерното Йоре.

През 1873 Дания, a през 1875 и Норвегия също преминават в десетична парична система и с това скилинга престава да съществува на Скандинавският полуостров.
Тази информация достигна до вас Благодарение на: fakeart.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар