Играта с цените на едро продължава

в Новини

Драстични разлики в цените на едро установява в редовните си бюлетини Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Логично е пазарът да определя цената. Експерти заявиха, че в крайна сметка потребителите плащат на дребно цени, които пък определят търговците. В много случаи те също се различават съществено от тези на едро, Така например кашкавалът се търгува в Стара Загора от 7 до 10,50 лв. за килограм на едро, а най-високата цена за килограм от традиционния млечен продукт „Витоша" е с 6 лв. по-висока или 13 лв. Тя е отчетена за продажба в тържищата в Смолян. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) в периода 30 декември – 3 януари 2020 г., коментира в. „Труд“

По 8 лв. за килограм на едро се търгува най-евтиният кашкавал в Сливен, докато най-високата цена в града достига 9,90 лв. В столицата продуктът може да се купи на цени от 9,50 до 11 лв. за килограм на едро.

Подобна е ситуацията при кравето сирене, чиято цена варира от 4,56 лв. до 8,04 лв. за килограм на едро в страната. В Сливен е отчетена едновременно най-ниската и най-високата цена на продукта. В Добрич търговците са най-облагодетелствани и дават максимум 4,77 лв. за килограм на едро от млечния продукт, а в столицата броят по 6,40 лв. за килограм на едро. В Стара Загора въпреки че купуват най-евтиния кашкавал, сиренето им струва от 6,30 до 7,50 лв. на едро, което е висока цена за страната.

При основните хранителни продукти – яйца, брашно, олио и захар, няма драстични разлики в цените, както при млечните продукти, но са отчетени промени. Търговците в Пловдив зареждат най-евтино захарта – 1,10 лв. за килограм, докато в Ловеч дават по 1,50 лв. Брашното във Враца и Добрич се търгува на най-ниските цени за страната – 0,58 и 0,77 лв. за килограм на едро, докато двойно повече (1,30 лв.) излиза продуктът в Бургас. Олио по 1,55 за литър купуват на борсите и тържищата на едро в Хасково, а в Пловдив за същия продукт плащат по 2,10 лв., а в София – 2,25 лв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*