Иран е свалил украинския самолет? Какво се знае дотук:

в Свят

Подозренията се появиха още минути след катастрофата: дали украинският пътнически самолет, паднал в Иран малко след излитането, е бил свален от ракета? Вчера премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи в телевизионно обръщение, че канадското правителство разполага с информации, които говорят за това, че "самолетът е бил свален от иранска ракета земя-въздух". Трюдо се позова на "информации от различни източници, включително от страна на наши съюзници, както и на канадските разузнавателни служби". Според тях, до удара може да се е стигнало неволно.

Международната разследваща група Bellingcat подкрепя тази версия. Разследващите журналисти публикуваха видео в Туитър, на което се вижда "предполагаем взрив във въздуха", след като самолетът е бил улучен от ракета. И "Ню Йорк Таймс" помести видео, на което се вижда как ракета удря самолета.

Иран охвърля категорично версията "ракетен удар"

В четвъртък самолет на Луфтханза на път от Франкфурт за Техеран се е върнал обратно, след като е бил един час във въздуха. Причината за това решение е "променена преценка на сигурността в района около летището в Техеран". Авиокомпанията съобщи, че е отменила и планиран за днес полет от и към Техеран.

Украинският пътнически самолет със 176 души на борда, изпълняващ полет от Техеран за Киев, падна в сряда (8.01.) малко след излитането си и непосредствено след като Иран обстрелва с ракети две военни бази в Ирак, използвани от американските военни. 63 от жертвите на катастрофата са канадски граждани.

Двете записващи устройства, тъй наречените черни кутии, ще бъдат изследвани в Иран. Ако това се окаже технически невъзможно, тогава те могат да бъдат изпратени за анализ в чужбина. Ръководителят на Иранската въздухоплавателна служба Али Абедсадех определи като абсурдно от техническа и научна гледна точка твърдението, че падналият самолет може да е бил ударен от ракета на иранската противовъздушна отбрана (ПВО). По-скоро той е склонен да вярва, че американците разпространяват подобни слухове, за да не накърняват още повече имиджа на Боинг.

Няколко американски медии съобщиха, че представители на американската администрация смятат за правдоподобна информацията, че самолетът е бил свален. В подкрепа на тази версия говори и фактът, че американските тайни служби са засекли сигнали от радар, предаде телевизия CBS. Освен това американски сателити са регистрирали изстрелването на две ракети земя-въздух малко преди експлозията на самолета.

CNN на свой ред цитира представители на американските власти, според които се затвърждават предположенията, че самолетът е бил свален неволно от Иран. В полза на тази "работна версия" говорят анализите на сателитните, радарните и други електронни данни, с които разполагат американските военни и тайните служби.

Убийството на генерал Солеймани

Напрежението в района на Персийския залив ескалира заради смъртта на влиятелния ирански генерал Касем Сюлеймани. В края на миналата седмица той беше убит в Ирак от американски дрон. В отговор на това в нощта срещу сряда Иран обстрелва с ракети две военни бази в Ирак, използвани от американските военни.

След това беше съобщено, че двете страни ще търсят решение на конфликта с политически средства. Иранският президент Хасан Рохани обаче предупреди, че ако САЩ направят още една грешка, отговорът на Иран ще бъде много болезнен.

На свой ред Доналд Тръмп реагира на иранската закана за отмъщение със затягане на икономическите санкции срещу Техеран. Той оправда убийството на генерал Сюлеймани с думите: "Ликвидирахме едно истинско чудовище. Нещо, което трябваше да направим още по-рано.". Сюлеймани бил планирал да вдигне във въздуха американското посолство в Багдад, каза Тръмп. След убийството му, Вашингтон обяви, че иранският генерал е планирал нападения срещу американски граждани.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*