Иран задържа стотици опозиционни лидери

в Свят

Иранската революционна гвардия арестува около 100 опозиционни лидери на протестите, избухнали миналата седмица заради повишаването на цените на бензина, заяви говорител на иранската съдебна система.

Иранските власти съобщиха, че общо около 1000 демонстранти са арестувани. Иранската милиция "Басидж", която е част Революционната гвардия, обяви, че размириците в страната, предизвикани от повишаването на цените на горивата, представлявали "световна война" срещу Ислямската република, която е била осуетена. Протестите в ударената от тежки санкции страна избухнаха на 15 ноември, след като цената на бензина беше повишена с около 200 процента.

Правозащитната организация "Амнести" заяви, че е документирала най-малко 106 смъртни случая на протестиращи, убити от силите за сигурност, предаде News.bg. Това са най-тежките улични вълнения в Иран в продължение на поне десетилетие и вероятно след Ислямската революция през 1979 година насам.

Стана ясно също така, че САЩ са наложили санкции на министъра на информацията и комуникациите на Иран за ролята му в "широкомащабната интернет цензура", имайки предвид продължило пет дни спиране на интернет в цялата страна, имащо за цел да помогне за задушаване на протестите срещу покачването на цените на горивата в Иран.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*