Искат ново вдигане на цената на тока

в България

Националната електрическа компания (НЕК) иска промяна на цените на електроенергията, съобщава „24 часа“.

За целта организацията е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) такова искане.

Цените на тока бяха определени на 01.07.20 г. Като мотив за искането на НЕК е посочено поскъпването на квотите въглероден двуокис на борсата. Според националната компания в решението на енергийния регулатор тогава е заложена прогнозна цена на въглеродните емисии от 22 евро на тон, а средната цена за второто полугодие на 2020 г. е 29 евро на тон. В началото на годината пък е надхвърлила 31 лева.

Според дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете “Ей И Ес Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни емисии за двете централи. Към 28-ми януари, когато е внесено искането за увеличение на цените, сумата, която трябва да похарчи НЕК за квоти, се е увеличила със 149,7 млн. лева. С толкова е скочила и компенсацията, която компанията трябва да получи от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Пламен Младеновски – ръководител на дирекция “Електроенергетика и топлоенергетика” в комисията – съобщава при обсъждане на доклада на експертите, че при първите търгове за годината – в началото на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория. На следващите търгове са постигнати още по-високи цени, като на 11-ти февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса пък цената е надминала 40 евро на тон, което никой не очаквал. Прогнозата е била за поскъпване с 20%.

В доклада на експертите на КЕВР е посочено, че при искането на НЕК, което е от 28-ми януари, допълнителните разходи за квоти са в размер на 149,73 млн. лева, но пък приходите във фонд “Сигурност на електроенергийната система” се увеличават със 159 000 000 лева, тъй като един от източниците на пари в него са именно продажбите на квоти емисии. Младеновски е направил изчисления и при новите по-високи цени, според които допълнителните разходи, които ще възникнат за двете американски централи, са в размер на 247 000 000 лева, но пък приходите във фонда ще се увеличат с 251,5 млн. лева.

Заключението на експертите на енергийния регулатор е, че тъкмо заради това уравняване няма нужда да се променя цената “задължения към обществото”, а оттам и цената на тока. Все пак крайното решение ще се вземе днес, 17-ти февруари, когато е откритото онлайн заседание за определяне на новите цени.

Източник: Actualno.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар