И вторият опит за редовен кабинет се провали. „Продължаваме промяната“ връща мандата

в България

И вторият опит за редовен кабинет се провали. „Продължаваме промяната“ връща мандата И вторият опит за редовен кабинет се провали. Парламентът отхвърли проектодекларацията на „Продължаваме промяната“ за приоритетите и работата на НС през 2023 г.

Номинираният за премиер акад. Николай Денков ще върне втория проучвателен мандат в понеделник.

Без дебат в пленарната зала текстовете паднаха с 84 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, Възраждане), 30 „въздържал се“ (БСП, ДПС и БВ) и 63 „за“ (ПП и ДБ).

След гласуването Николай Денков заяви, че има два начина, за да се събере парламентарно мнозинство – да потърси обединение на базата на приоритети, или чрез раздаването на министерски постове. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от групата на ПП. В процедура по начина на водене Жечо Станков поиска промяна в правилника на НС и в него да се заложи, че към всяка декларация трябва да има мотиви, за да има основание за дебат в зала. Той добави, че декларацията на ПП е „без гръбнак“. Съпартиецът му Тома Биков пък заяви, че не е нужно пленарното време да се губи с тези текстове. Той призова ПП да върне мандата.

„Не е работа на втората политическа сила да управлява. Ролята ѝ е да бъде конструктивна опозиция„, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Той добави, че на тях им се е наложило да предлагат управленска програма заради неспособността на ГЕРБ да състави кабинет.

Декларацията бе отхвърлена и от две парламентарни комисии, като така депутатите направиха първата стъпка към третия мандат.

Декларацията на „Продължаваме промяната“ се превърна в условие за предлагането на състав на кабинет. Акад. Николай Денков неведнъж е заявявал, че ако текстовете бъдат отхвърлени, то ПП ще върнат мандата неизпълнен.

Преди два дни председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров каза, че се работи върху състава на кабинета. Вчера съпредседателят на партията Асен Василев обяви, че отново ще бъде номиниран за финансов министър.

Предстои парламентарната рулетка отново да се завърти. Третият мандат се връчва на парламентарна група, избрана от президента. До момента той го връчваше на БСП, но отношенията с левицата се обтегнаха след размяна на взаимни обвинения. Радев дори обвини Нинова, че три пъти ѝ връчва мандат, а тя три пъти се проваля.

В края на миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще има шанс за кабинет, но ако третият мандат отиде в ДБ. Тази хипотеза е малко вероятна, тъй като Радев нарече формацията „войнолюбци“ заради позицията ѝ за Украйна. Към момента най-вероятно е трети мандат да получи най-малката формация в 48-ото НС – „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Още преди да се потвърди провалът на втория мандат, парламентарните групи заговориха за формулите за реализирането на третия мандат. От ДПС са на мнение, че решение на политическата криза трябва да се намери с третия мандат и поискаха управленска програма. От ГЕРБ-СДС пък виждат шанс за третия мандат, ако такъв получи ДБ. Партията на Бойко Борисов дори изрази готовност да се откаже от министерски постове.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също вижда възможност за редовен кабинет с третия опит, но тя постави и няколко условия за подкрепа на правителство с третия мандат – да не се изпращат оръжия за Украйна и на територията на страната да не се допускат украински военни. От БВ настояват за отговорно поведение, докато „Възраждане“ повтаря тезата си за „мъртвородения“ парламент и настоява за нови избори.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от България

Отидете горе