Как Германия завидя на България

в Свят

Как Германия завидя на България Германия закри последните си АЕЦ и веднага завидя на останалите страни от ЕС, които запазиха ядрените си електроцентрали.

Обстоятелството, че заради по-евтиния ток икономиките им могат да станат по-конкурентноспособни изплаши Берлин и го накара да почне да ги дърпа към блатото, в което сам се натика. “

Щом аз ще съм зле и другите не трябва да са добре “ е максима, към която вероятно се придържа германското ръководство, поискало онзиден санкции за руската ядрена енергетика.

Германците знаят, че санкциите, дори да бъдат приети, няма да се отразят на Москва, но ще ударят силно европейските страни, които ползват руска ядрена технология.

Ще бъдат затормозени доставките на ядрено гориво, поддръжката на централите и електроенергийните баланси на България, Унгария, Чехия, Словакия и Финландия.

И ако някои производители са се надявали, че благодарение на по-евтината електроенергия ще бият по конкурентноспособност германските, сега ще видят края на мечтите си. Така ще се пресече и опасността някои индустрии да се прехвърлят от Германия към тези страни защото токът там е по-евтин.

Вероятно е търсено санкциите косвено да засегнат и Турция, която разчита на изгражданата по руски технология АЕЦ Аккую.

Дали предложените от германския вицеканцлер санкции ще бъдат приети от ЕС обаче е твърде съмнително.

Първо, защото както и другите санкции, те ще ударят не толкова Русия, колкото европейските страни.

Последните, особено най-засегнатите, е логично да се противопоставят. България и Унгария сигурно ще искат да ги спънат.

Второ, намалява ли икономическата мощ на Германия, намалява и политическото и влияние и тя все по-трудно ще успява да налага своите решения на останалите си партньори в ЕС.

Васил Василев

No photo description available.

Реално потребление на човек в САЩ и в Германия.
След санкциите срещу Русия, САЩ е на плюс, Германия – на минус – без да достигне потреблението преди пандемията. Boyan Durankev

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар