Как се става ловец в Германия: цени, правила и изисквания

в Новини

В германския Съюз на ловците членуват 385 000 души. Средната им възраст е 57 години, а професиите им са най-различни – от електротехници до лекари. "Ловът в Германия засега остава предимно мъжко занимание. Но броят на жените, които се занимават с този вид спорт, постоянно расте. Сред записалите се на курсовете за получаване на ловен билет жените са вече към 25 на сто", информират от германския Съюз на ловците.

Билетът може да се получи само след преминаването на съответно обучение към Ловния съюз или към някоя специална ловна школа. Кандидатите трябва да са навършили 15 години, а да ходят на лов им се разрешава от 16-годишна възраст нататък. Но до навършване на 18 години трябва задължително да бъдат придружавани от възрастен.

Строги правила за ловджиите

Кандидат-ловецът трябва не само да завърши курсовете, но и да представи свидетелство за съдимост, както и медицинско свидетелство. Алкохолиците, наркоманите, хората с нервно-психически разстройства не могат да получат билет. Нито пък онези, които имат слабо зрение.

В края на курса се полагат три изпита: стрелба по движещи се мишени, писмен и устен изпит, в рамките на които трябва например да бъдат показани знания за дивите животни (особености на вида, местообитания на потенциалния дивеч), както и за методите на ловуване, за дресурата на ловни кучета и особеностите на ловното право.

А след успешното полагане на изпита и получаването на билета трябва да се кандидатства за право на аренда в определен ловен участък. В момента в Германия има около стотици ловни участъци, чиято площ е между десет и няколкостотин хектара. Арендата на ловен участък излиза около 1570 евро годишно. Но цените в различните райони са различни: арендата може и да е само 5 или 15 евро годишно. Освен това около 1000 евро на година излиза наемът за мобилна ловна вишка.

Ловният сезон в Германия е строго регламентиран за различните видове дивеч и е различен за различните региони, единни правила за страната няма. Целогодишно е разрешен само ловът на лисици и диви свине. Ловецът си прави план за отстрела на дивеч и видовете животни, който след това трябва да бъде съгласуван със собственика на ловния участък. Планът трябва да бъде одобрен и от местното ловно управление.

За какви животни може да се ходи на лов в Германия

Федералният ловен закон задължава ловците да ловуват така, че да се запази устойчивото количество и многообразие на популацията на дивите животни. През ловния сезон обикновено могат да се отстрелват не повече от един-два вида дивеч на ден, например само зайци и яребици.

Списъкът на животните, за които може да се ходи на лов, се мени постоянно в зависимост от измененията в популацията на един или друг вид. Освен това отделните видове са под защитата на закона по време на размножителния си период. Рисовете и пъдпъдъците пък изобщо не трябва да се боят от ловците – те са застрашени от изчезване и забраната за лова им е целогодишна. Германският съюз на ловците води точна отчетност на животните и ако се окаже например, че зайците са намалели, се въвеждат ограничения за отстрелването им.

Ловът в Германия не е евтино удоволствие. Преминаването на курсовете излиза между 1000 и 3000 евро, допълнително се заплаща за изпита – между 250 и 300 евро. А членският внос към Съюза на ловците е между 50 и 150 евро годишно. "Към това се добавят още между 3 000 и 5 000 евро, които отиват за покупката на оръжие, специално облекло, ножове, бинокли и др.", напомнят от ловния съюз.

Как се съхранява оръжието

Всеки, който има ловен билет, има право да придобие ловна пушка. Но трябва да отговаря на редица условия: да е над 18 години, да представи свидетелство, че не е осъждан, както и медицинско свидетелство, че не страда от психически заболявания, и че няма алкохолна или наркозависимост. Освен това трябва да докаже своите умения да борави с огнестрелно оръжие.

Ловният билет дава право на неговия собственик да придобие дългоцевно огнестрелно оръжие (пушка), което трябва да бъде регистрирано до две седмици след покупката му. Оръжието може да се съхранява само в специален сейф, ловуването с лък или арбалет в Германия е забранено.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар