Кольо Парамов: Лукойл има документ, че не дължи нищо на България. Пеевски и Денков да питат шефа на НАП защо го е издал

в България

Кольо Парамов: Лукойл има документ, че не дължи нищо на България. Пеевски и Денков да питат шефа на НАП защо го е издал Когато ръководиш една държава, трябва преди всичко да знаеш какво управляваш и какъв ти е интересът.

Трябва да знаеш докъде се простират твоите възможности и докъде може да защитиш себе си като управленец. Министерски съвет до момента допусна груби грешки, след като от 5 септември до днес, 10 ноември, увеличи цената на дизела и бензина с около 80 стотинки, а на някои места дори с един лев.

Резултатът от пропагандния шум и предизборната кампания в момента е такъв, че българинът, който едвам свързва двата края, трябва да плаща близо един лев допълнително за горива.

Така коментира финансистът Кольо Парамов скандала около дерогацията и „Лукойл“ в предаването „Видеовръзка с Цветан Фиков“ по ПИК TV.

Според него и до момента няма ясно обяснение от страна на управленците защо се е получило това. Той уточни, че петролът, преработен в нашата рафинерия, се реализира по цял свят и това става ясно от материала, публикуван в „Политико“.

„Френското издание вчера доказа, че петролните продукти се пресипват в открито море на други кораби и достигат до Нидерландия и дори САЩ. Това доказва, че цялата схема на дерогация, която получихме за стабилизиране на българската икономика, е просто, че „Лукойл“ продължава да си работи както преди дерогацията.

Ощетеният в този случай обаче е само българинът, който плаща с 80 стотинки по-скъпи горива. Неговият Министерски съвет, неговият министър-председател и неговият финансов министър са го докарали до това положение“, допълни Парамов.

Според него през последния месец пропагандно се е нападал „Лукойл“ от страна на политиците. По думите му обаче на 27 октомври – ден преди изборите, рафинерията е получила документ от НАП-София в който се казва, че те нямат никакви неизплатени данъчни задължения към държавата.

„Този документ беше много скрит в продължение на седмица. Ден преди втория тур на изборите „Лукойл“ показа издаденото удостоверение, че са в перфектна далачно-изискуема зависимост към българската държава за 2022 и 2023 година. За деветмесечието на годината са платили 1 млрд. 330 мил. лева данъци и в удостоверението изрично е записано, че рафинерията не дължи никакви данъци“, подчерта финансистът.

По думите му целият пропаганден смисъл от дерогацията и промяната на условията и експлоатационните възможности на „Лукойл“-Бургас, че са нарушени правила на ЕС, е отишъл по дяволите с този документ. Той обоснова с пример, че газът в България е на цена $151 за мегаватчас.

„В Сърбия газът е $44 долара, в Унгария е $66, а в Гърция цената на газа е $82. Всичкият газ, който се продава в тези държави на тези цени идва от „Газпром-Експорт“. Българите трябва да си зададат въпроса „защо в България е толкова по-скъпа“. Така, както управляващите изкривиха системата за дерогация по отношение на петрола, така изкривиха и схемата за цената на газът“, категоричен е Парамов.

По думите му управляващите моделират елементарни пропагандни схеми, които не са в интерес на българските граждани и на държавата. Според него ние пренебрегваме българските интереси, но сме готови да се занимаваме с това кой какво е спечелил от търговията с петролните продукти. По думите му изобщо не трябва да ни занимава какво е спечелила Русия, Нидерландия или САЩ, защото това са бизнес отношения.

„Нашият интерес във всички случаи е да моделираме възможностите на закона и възможностите си за финансова реализация. България няма никаква вина като държава за това кой и как е продавал и реализирал продукцията на „Лукойл“. Ние трябва да си гледаме нашия джоб и след това да коментираме кой друг колко е спечелил. След като ЕС е решил да моделира наказателна мярка, нека си я направи и координира, нас това не ни касае, защото Нидерладния и САЩ са си получили петрола и са си реализирали търговските взаимоотношения“ смята Парамов.

Според него България не направила нищо лошо, за да бъде наказана за търговските взаимоотношения на един завод. По думите му Лукойл е реализирал своето свръхпроизводство спрямо условията на ЕС и т.нар. дерогация и ако с нещо ги е нарушил, България не е отговорна за това.

„Всичко, което се е говореше от Пеевски за 500 милиона, и от министър-председателя, който обясняваше, че може да получим 1 млрд. и 500 млн. лв. от „Лукойл“, нека сега да отидат и да питат началника на НАП как е издал това удостоверение и защо присъства това изречение в него, че „Лукойл“ не дължи нищо на България.

Може да си направим сметката, че изявленията на Пеевски, заявленията на министър-председателя, цял академик, са били с пропаганден цел. Тези хора трябва да си направят сметка какво и как говорят.

Ако си министър-председател и началникът на НАП, който ти е подчинен и е издал удостоверението и е подчинен пряко през министъра на финансите, е трябвало да те информира за какво става дума“, заключи Кольо Парамов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар