Купувач се чуди: Такива като нас, които взимат по 1000 лева заплата, каква кола може да си позволят?

в България

Купувач се чуди: Такива като нас, които взимат по 1000 лева заплата, каква кола може да си позволят? Тревожни данни за автопарка в страната.

Повече от 70% от колите у нас са над 15-годишни, а тези под 5 години са едва 4-6 на сто. Това показва статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили. От бранша предлагат въвеждането на субсидии при покупка на електрически автомобил и данъчни облекчения при новите коли, предава NOVA.

От месец насам Антон Асенов търси да си купи кола втора ръка, но не намирал такава, която да си заслужава парите.

“Гледаме според джоба, ама не стигат. Като си представиш, че за кола над 20 години ти искат по 5-6 хиляди лева – трудна работа”, признава той.

Казва, че новите коли изобщо не ги гледа.

“За такива като нас, които взимат по 1000 лева заплата, каква кола може да си позволят. То не е във въпроса да изтеглиш заем и да купиш скъпа кола. То се иска поддръжка, застраховки, данъци”, допълвва той.

От Асоциацията на производителите на автомобили настояват държавата да изработи стратегия за обновяване на автомобилния парк у нас.

“За голямо мое съжаление мога да потвърдя, че България е автоморгата на Европа, тъй като колкото по-стар е един автомобил, толкова по-малко данъци се плащат за него. Това съответно мотивира до голяма степен хората да търсят такива употребявани автомобили”, коментира Вихрен Горанчев, член на УС на Асоциация на производителите на автомобили.

За повече безопасност на пътя и по-малко замърсяване на въздуха производителите на автомобили настояват държавата да започне да субсидира закупуването на нови електрически автомобили.

За това водят и разговори с партиите в парламента и дават за пример съседна Румъния, където субсидията за покупка на нов електрически автомобил е около 10 000 евро. Дали и у нас ще има такава помощ – зависи от политическата воля.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар