Лоша прогноза: Цената на тока в България скача с много, ето от кога

в България

Лоша прогноза: Цената на тока в България скача с много, ето от кога „Ние сме поели тежки задължения да ограничим производството от въглища със значителен процент – 40%.

Това ще доведе до много затруднено положение за осигуряване на вътрешния електроенергиен баланс след 2026 г. в страната, ще трябва да разчитаме на внос.

А вносът в региона е на много висока цена.“

Това коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум във връзка със споровете около Плана за възстановяване и устойчивост и разписаните в него ангажименти в енергийната сфера.

„В момента всичко е политическа употреба. Иначе, назад във времето – още 2020 г., още в първия вариант на ПВУ, който беше представен от Томислав Дончев, имаше ангажимент – при други условия, да бъдат затваряни блокове на въглища. Тогава това беше обвързано с изграждане на централи на природен газ.“

От ГЕРБ имат основания да алармират, защото внесеното най-накрая предложение ни задължава, без да е ясно дали ще можем да направим действия в този кратък срок за компенсиране на това задължение, поясни Антон Иванов.

Никой досега не е подготвил и не е предлагал на Европейската комисия вариант за стратегически резерв – механизъм за капацитети. Финландия преди дни е получила одобрение за подобен механизъм, но у нас не се работи по този въпрос, заяви експертът.

„Ако няма механизъм, а такъв все още не се предвижда, не е планиран, не се обсъжда – тези наши важни за енергийната сигурност блокове да получават подкрепа, докато не работят, то това означава 1:1 затваряне на редица от мощностите в комплекса „Марица-изток“. Няма защо да се заблуждаваме.“

Картината е ясна – какво може да се направи при приблизително удовлетворяване на поетите ангажименти – хем България да ги изпълни, хем да постигнем плавен преход, който не застрашава националната сигурност, изтъкна Антон Иванов в предаването „Преди всички“.

По думите му са необходими инвестиции за производства, при които се намаляват емисиите, както и механизъм за стратегически резерв, който да гарантира на операторите на централите средства за поддръжка на съоръженията, когато не работят.

Има процедурна възможност за предоговаряне или преоценка на заложени цели и мерки в Плана за възстановяване и устойчивост.

Това обаче изисква дълъг период на разговори с ЕК, а в този период няма да могат да бъдат получавани средства. Затова е въпрос на баланс на интересите, обобщи ситуацията Иванов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар