Монетите говорят: Стефан Пройнов: Денварска грешка за милион долара!

в България/Новини/Свят


Стефан Пройнов: Ще наречем тази монета денварска грешка за милион долара, защото монетата изключително рядко пени с пшеничен клас на реверса и маркировка „D”- монетен двор в „DENVER“. Монетата е открита през 2022г., което си е 100 години след създаването и. ЕДИНСТВЕНА ПО РОДА МОНЕТА ДИСКАВЪРИ, СЕРТИФИЦИРАНА ОТ PCGS удостоверена ГРЕШКА НА МОНЕТА/1920 D пени.

Стефан Пройнов: Често сме казвали, че монетите говорят и всяка може би си има своя история, но по-скъпите и редки монети имат по-интересни истории, може би някой са съчинявани, други са истина, трети са интерпретация, а четвърти са плод на въображение то на търговите за да създадат по-пикантна история на своята монета.  https://www.ebay.com

Обикновено Монетите с история някак си са по-запомнящи се, по-въздействащи както над читателите така и над купувачите и това си остава доказано работеща маркетингова стратегия в нумизматиката и в бизнеса със старинни неща. Често обаче търговците, които са на пазара знаят, че правенето на история отнема години докато монетата достигне до пазара и там да се разкаже нейната история, която да се запомни от широката общественост.

Стефан Пройнов: Та каква е историята на този цент от 1920г.? Историческо значение…. Всички монети от 1920 г. Колумбия 2c са важни както за Съединените щати, така и за Колумбия. …най-вече ЗАЩО СА ПРОИЗВЕДЕНИ КОЛУМБИЙСКИТЕ МОНЕТИ?

Това е единствената грешка в Денвър от 1920 г. от този тип и тези сентаво може да са били произведени, за да помогнат за подобряване на отношенията ни с Колумбия след нахлуването на Теди Рузвелт в бунта и разделянето на Панама преди две десетилетия. Резултатът беше едно от най-големите постижения на човека… Панамският канал… Договорът, който най-накрая поправи отношенията ни с Колумбия, беше подписан през 1921 г., когато Денвър спря да произвежда двете сентаво.

СЪЩИЯ ТИП ГРЕШКА КАТО ИЗВЕСТНОТО бронзово пени от 1943 г., което беше продадено за 1,7 милиона долара. Стефан Пройнов: Все повече ще сме свидетели на такива монети продавани за огромни суми, защото само по себе си те са уникати когато са произведени в единични екземпляри.

Аз самият съм посветил много от времето си на изследвания на тази тематика и смея да твърдя най-скъпо продаваните монети в световен мащаб са именно монетните грешки особено когато в тях има история.

Естествено, че най-скъпо продаваните и най-търсените монети ще си останат тези, които с в най-малките тиражи и в най-високо колекционно качество, но някак си монетните грешки препокриват тези хоризонти като сме свидетели, че няма седмица, в която някъде някой аукционна къща да не предлага такива свидетели сме и че все по-често сертифициращите компании публикуват такива монети, което някаква игра на престиж и намек на къде върви световната нумизматична общност.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар