Москва посочи службите на коя държава контролират зоната на течовете в “Северен поток”

в Свят

Москва посочи службите на коя държава контролират зоната на течовете в “Северен поток” Министерството на външните работи на Русия заяви, че течовете по газопроводите “Северен поток” са възникнали в зона, контролирана от разузнавателните служби на САЩ, съобщи РИА Новости, позовавайки се на дипломатическото ведомство, предаде Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като „жалки“ опитите на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер да разясни значението на думите на Джо Байдън за прекратяване съществуването на проекта „Северен поток 2“.

Захарова също така нарече „смехотворни“ и „лъжа“ думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че атаките срещу газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“ не са от полза за никого.

„По отношение на това къде се е случило. (…) Активно се тиражира историята, че това са уж неутрални води и т.н.

Това е специална икономическа зона на Дания и Швеция, (…) това са много НАТО-центрични страни, които са натъпкани с американски оръжия, които се контролират изцяло от американските разузнавателни служби, (…) които напълно контролират ситуацията там“, коментира Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По-рано Захарова заяви, че президентът на САЩ е длъжен да отговори на въпроса дали Вашингтон е реализирал заплахата си срещу “Северен поток 2”.

Тя също така публикува видеоклип от реч на Байдън на 7 февруари, в която президентът на САЩ казва, че със Северен поток „ще бъде свършено, ако Русия нападне Украйна“.

В същия ден администрацията на САЩ отрече Байдън действително да е заплашвал да разруши тръбопроводите на “Северен поток”.

Според прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер в речта си Байдън е имал предвид съвместната работа на президентската администрация с Германия за замразяване на изпълнението на проекта “Северен поток 2”.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар