Москва: Страните от Персийския залив да търсят общ механизъм по сигурността

в Свят

Русия призовава страните от Персийския залив да обмислят общ механизъм в сферата на сигурността, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Предлагаме на страните от Залива да помислят за общи механизми в сферата на сигурността, като се започне с мерки за изграждане на доверие и участие в съвместни военни учения", изтъкна Лавров на конференция в Делхи, посветена на въпросите на сигурността.

"Силно сме обезпокоени от случващото се" в региона на Персийския залив, каза още руският министър на форума, в който участва и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Двамата са имали среща в Делхи, съобщи иранската телевизия "Прес ти ви", но подробности не бяха съобщени.

ado.vbg.slave(9);

На конференцията Лавров заяви още, че налагането на едностранни санкции е проблем в днешния свят. "Двадесет и първи век е времето, когато трябва да се отървем от едностранните методи в международните отношения", каза той.

Руският министър засегна и ситуацията в Либия. "За съжаление, заключителният документ не бе подписан от всички страни, но беше подписан от Сарадж и от Ал Мешри, а Хафтар и Салех Иса заявиха, че имат нужда от време за обсъждане", припомни Лавров. Русия не вижда нищо драматично в това, че Хафтар не подписа споразумението за прекратяване на огъня при преговорите в Москва, каза още той.

Лавров заяви също, че в Съвета за сигурност на ООН трябва да получат постоянно членство Индия, Бразилия и представител на африканския континент. "Основният недостатък на Съвета за сигурност на ООН е, че в него не са представени развиващите се държави. Това е нашата позиция, която сме изказвали неведнъж. Индия и Бразилия заслужават да бъдат представени в Съвета за сигурност на ООН заедно с кандидат от Африка", изтъкна Лавров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар